Inte som andra

P1 lördag 15 februari kl 14.03,
repris 23/2 kl 20.03 och 3/3 kl 00.00

Han ansågs dum i huvudet, hade svårt att knyta skorna och stirrade ibland rätt in i väggen. I mellanstadiet hade han en förstående lärare, men högstadiet kallar han själv för ”skammens år”. Där blev han mobbad för att han inte var som de andra och han vantrivdes. Tommy Hagman betedde sig underligt i andras ögon, men det kom att dröja ända tills han blev 28 år innan han fick sin diagnos: han lider av ett medfött funktionshinder som heter Aspergers syndrom och hans berättelse handlar om ett stor utanförskap eftersom de enklaste sysslor är nästintill oöverkomliga, som t ex att åka buss ensam, eller att göra något som strider mot ett inrutat mönster. I Tommys fall var det hans mor som stod för tryggheten och kontinuiteten.
Mikael Gunnarsson och Nicklas Tollesson har träffat Tommy Hagman åtskilliga gånger för att ta del av hans historia, och de får också höra Tommy berätta om de tragiska omständigheterna kring sin mammas död, en olyckshändelse han själv blev vittne till. I programmet medverkar också Tommys mellanstadielärare och hans kurator.
Lyssna Lyssna
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".