Telefoni med tyske skådespelaren Conrad Veidt. Foto:SVT.

Call Shop Stories - om att ringa hem

Lördag 26/4 kl. 14.03 ,3/5 kl.20.03 och 12/5 kl.00.03

En mor från Somalia skriker att sonen ska genomgå ett heligt krig, en kvinna möts av beskedet att hennes far fallit från tredje våningen på Kuba och en man från Eritrea längtar hem. Under tre månader avlyssnas samtal från en call shop i tyska staden Köln.

I den lilla butiken finns sex telefonbås som tyska radions Martina Schulte och Andreas Becker får tillåtelse att ”bugga”. Genom att koppla in sin bandspelarutrustning i butikens växel kan dom lyssnaoch spela in utgående samtal från affären.

- Min business är hemlängtan, säger callshopens ägare Bekri. Det blir en helt unik inblick i det kanske mest privata när papperslösa, asylsökande och regelrätta invandrare ringer hem till sina familjer för att berättar hur det går i det nya landet Tyskland. Det blir lögner, sorg men även ren pur glädje som fastnar på bandet.

Call Shop Stories var Tyska radion WDRs bidrag till Prix Europa 2007. Den är producerad av Martina Schulte och Andreas Becker. I svensk version av Magnus Arvidson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".