Bota, lindra, trösta” – Astrid Seeberger med patient Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR
Bota, lindra, trösta” – Astrid Seeberger med patient Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

Bota, lindra, trösta – del 1

– Varje dag måste vi slåss för våra patienter säger Astrid Seeberger. Och så borde det inte vara. Mötet med patienterna ger lust och glädje. Men lika tillfredsställande som det är att kunna hjälpa dem som söker vård lika tärande är de ständiga diskussionerna om personalbrist och överbeläggningar.  – Jag hinner sällan ha ett samtal med mina patienter som är längre än trettio sekunder säger Jonas Axelsson.

 


 

 
”Bota, lindra, trösta” är en inträngande skildring av svensk sjukvård. I två dokumentärer följer Susanne Björkman överläkaren Astrid Seeberger och underläkaren Jonas Axelsson i deras arbete vid njurmedicinska kliniken på Huddinge sjukhus i Stockholm. 

I dokumentären hörs Astrid Seeberger i nära samtal med sina patienter. Samtidigt ges en rak inblick i arbetsvillkoren på avdelningen. Akut plats- och personalbrist, långa väntetider för akuta undersökningar och en malande oro för att patienterna inte ska få den vård de behöver. Att snabbt hitta rätt person för att kunna påskynda en livräddande behandling är till exempel inte alltid en självklarhet. Engagemang och personliga kontakter betyder mycket. 

Vad händer när prioriteringarna ändras och patienterna inte längre är i fokus ?

För dokumentärerna Bota, lindra trösta del 1 och 2 fick Susanne Björkman Stora Journalistpriset 2008 och Public Serviceklubbens Ikarospris 2009.

Del 2 sänds söndag 23 oktober kl. 15.03.

Läs även artikel i läkartidningen (Obs ej för nedladdning)

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=9610

Här finns även en retrospektiv med dokumentärer från Susanne Björkmans långa radiokarriär. Läs mer här:

 
Vad har hänt sedan sist?
När programmen spelades in uttryckte överläkare Astrid Seeberger bland annat stor oro för de konsekvenser tidsbristen i mötet mellan läkare och patient kunde leda till.

Hur ser hon det ut idag?

Susanne Björkman har sökt upp Astrid Seeberger på nytt:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista