1 av 2
2 av 2
P1 Dokumentärredaktionen- "Bota, lindra, trösta" Dr. Astrid Seeberger på Huddinge Sjukhus

I mellanrummen Susanne Björkman Retrospektiv 1976 - 2008

I mellanrummen

Susanne Björkman Retrospektiv 1976 – 2008
 
I sommar ges en unik chans att ta del av Susanne Björkmans samlade dokumentärproduktion. Sju av hennes klassiker sänds i radio och allt startar med en nyinspelad dokumentär om programmakaren själv. Men inte nog med det. På webben kan du dessutom fritt botanisera bland en mängd av hennes dokumentärer inspelade under tre decennier. En tidsresa genom ett Sverige i förändring.

Året är 1976 och Susanne Björkman har just spelat in sin första radiodokumentär. Huvudperson är 14-åriga Susanne. Susanne skolkar mycket från skolan och till sist placeras hon i fosterhem. Trettio år senare träffar Susanne Björkman henne igen.
Var finns hon nu?

I den flerfaldigt prisbelönta serien Närbilder får du svaret. Varför inte också följa med Malmöraggarna en stökig fredag kväll 1976, en åktur som du sent ska glömma. Eller vandra med tjugofemårige Valentin på Malmös gator och torg samma år.  Valentin är homosexuell och på jakt efter den ”riktiga” kärleken.   Långt senare är AIDS-katastrofen ett faktum. Susanne har mött Valentin igen. Och vad hände med raggarna ?   

Innan sommarserien drar igång kan du dessutom lyssna till två premiärer av Susanne Björkman. Lördagen den 31 maj och 7 juni sänds Bota, lindra, trösta  – en rak och inträngande skildring av läget i svensk sjukvård.

Susanne Björkman följer en kvinnlig överläkare och hennes kollega i deras arbete på njurmedicinska kliniken vid Huddinge Sjukhus. Vi möter Astrid Seeberger i nära samtal med sina patienter samtidigt som vi ges en inblick i de praktiska villkoren i arbetet på avdelningen.
Vad händer när prioriteringarna ändras och patienterna inte längre är i fokus?

I mer än trettio har Susanne Björkman rört sig mellan olika genrer. 
Hela tiden har hon återkommit till djupgående skildringar av svenskt samhällsliv. Ofta har hon gestaltat tonåringars liv, speglat rasism och främlingsfientlighet men också gjort visit hos svensk överklass. Att höra 87-åriga Marianne Francke berätta är som att förflyttas till en annan värld. Det enda svar Susanne Björkman kommer på är oj! Men det säger hon desto oftare. Oj och oj igen!
Susanne Björkman arbetsmetod går ut på att avlyssna samtal medan hon själv håller sig i bakgrunden.  I skildringar från arbetsplatser hör du scener som låter som om de spelat in sig själva. Och det är inte alltid vad som sägs utan oftare hur orden faller som är det intressanta. Här hittar du stämningsbilder från ett Sverige där samtalsklimatet mellan människor successivt kommit att förändras. 
Eller stå bredvid Aziza när hon expedierar kunder i pressbyrån i Gamla Stan. Aziza är 25 år och många av hennes stamkunder är skinheads. En av dem är Kim. Vad får det lov att vara?
Det handlar om främlingsfientlighet och rädsla men än mer om personligt mod. 

Du kan också följa spåren bakåt i debatten om jämställdhet.
Hur gick diskussionen på sjuttiotalet?  Hör till exempel tre manliga chefer från Aftonbladet mästra sin kvinnliga kollega medan de beställer in groggar på krogen. Året var 1978 . Vad har hänt sedan dess?
På sjuttiotalet kämpade kvinnor för att komma ut i yrkeslivet. Vad säger de nu? Hur gick det att kombinera barn och yrkesliv? Och varför ramlar så många kvinnor ihop av trötthet?

Med jämna mellanrum gör Susanne Björkman också avstickare till mer poetiska ämnen och lyfter på stenar som ligger vid sidan om de upplöjda fårorna.  
I mellanrummen känner hon sig hemma. Där finns gott om utrymme för en lyssnare.

Vill du komma i kontakt med Susanne Björkman skriv till :mellanrum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".