När mellanrummen försvinner

I alla möten finns en vila. Det är samma mekanismer som i naturen eller som när man har kontakt med ett djur. Varje sekund är vad den är. Varken längre eller kortare. Inte bakåt och inte framåt utan bara just nu.

Men om känslan hela tiden är:
– Ja, det vore roligt att växla några ord, men jag ska bara
– Eller jag vill gärna prata med dej, men jag måste med bussen eller
– Tyvärr, jätteintressant, men… Eller… jag har hört att du mått dåligt sista tiden, och jag hade tänkt ringa men …eller…

När det ligger underförstått att ”det vore roligt att prata mer men inte just nu” eller ”jag vill gärna höra hur du har det men inte just nu” … eller Åh! Där kommer hon… och jag som har så bråttom… så påverkas något djupare. 

Tonregistret åker upp en halv oktav och även om vi inte talar i falsett dras en skruv åt någonstans långt bak i nackmusklerna. Ibland tror jag att det går automatiskt.
Visst. Jag skulle gärna vilja prata med dig. 

Bara inte just nu.

Kvar blir endast den ”nödvändiga kommunikationen”.
– Den som måste till för att jobbet ska bli gjort. De instrumentella, nyttiga replikerna som berättar vad som ska göras och vad som krävs för att det ska bli gjort. Utrymmet för att se varandra och för att hinna tänka en ”sidotanke” eller säga något oväntat försvinner utan att man ens märker att det sker. Och med det också ett av våra mest grundläggande behov.

Jag tänker att det är själva mellanrummen som håller på att slitas sönder. Små oansenliga pauser som inte verkar göra varken till eller från, men som i själva verket bär upp all kommunikation. För att de håller orden.
Vad händer om de försvinner? Jo, samspelet dör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".