Vad är det ni tjejer vill egentligen ?

För drygt tjugo år sedan gjorde Susanne Björkman en dokumentär om hur det var att arbeta som kvinnlig journalist på Aftonbladet. Då en arbetsplats med stark manlig dominans.

Strax innan hade det s. k. Dokumentet kommit ut, där tidningens journalister öppenhjärtigt beskrev hur de upplevde vardagen tillsammans med sina manliga kollegor.
När radioprogrammet om de kvinnliga journalisterna på Aftonbladet sändes vållade det stort rabalder. Allan Fagerström, legendarisk f. d. chefredaktör på tidningen agiterade för att tre av de manliga chefer som medverkade i programmet skulle flyttas till Sibirien samt att Susanne Björkman snarast borde omplaceras inom radiohuset och ägna sig åt annat än programverksamhet.
Sedan dess har mycket hänt och villkoren för de kvinnliga journalisterna ser helt annorlunda ut i dag. Ändå kan det vara intressant att mot bakgrund av historien fråga sig - vad är det som har förändrats och vad hör vi i dag i det som sändes då?
Deltagare Annika Danielsson, Ylva Bergman och Karin Ekman.

Lyssna också till tre andra program om journalistik!
från 1999
från 1999
(om konkurrensen mellan NST och Norra Skåne)  från 1999


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista