Ugglenatt

Vi står i en liten klunga och lyssnar. Långt in i de uppländska skogarna är vi och hit kom vi längs skakiga grusvägar här och där dränkta av vatten. Tio personer - nio män och så jag och runt omkring oss tät skog av gran och tall. Det är stjärnklart och kallt – en natt i mitten av mars. 
 
Att vi är på någon annans revir känns tydligt. Fullmåne och ödemark och perfekt väder – inte bara för oss.

 
 
I betraktarens ögon:
Den som lyssnar iakttar. Varför skrattar du? Vad tänker du på? Är det något särskilt? Vad gör du nu? Registrera, läsa av, gissa, tolka och undra. Det du ser berättar något annat än det du hör. Vad är det som skiljer? I skarven mellan det ena och det andra döljer sig ofta något nytt. Det som inte överensstämmer är spännande. Ögonkontakt. Inte hela tiden, men tillräckligt ofta. Fastän jag ägnat så många år att lyssna var det inte förrän härom året jag kom på det.
Att lyssna är att se.
Att inte lyssna är att vända bort blicken.

Det är kallt och det är mörkt. Det är natt i Upplandsskogarna.
På en lerig grusväg långt bortom allfartsvägarna står jag och lyssnar. Jag är inte ensam. Runt omkring mej står åtta personer till med huvudena vända uppåt. Vinden drar genom tallkronorna och suset når oss som en lätt andedräkt. Vi står blickstilla. Utöver det ofrivilliga skrapandet när någon byter fot inte ett mänskligt ljud.
Hon har kommit närmare oss nu.
Med sitt hjärtformade ansikte vänt åt vårt håll sitter hon högt upp i en tall alldeles intill och hennes stora gula ögon lyser starkt och oavvänt. Som om hon fixerar oss med blicken.
Vi håller andan. Och tittar tillbaka.
När hon hoar känns det för ett ögonblick som om det är oss hon talar med. Förmodligen är det inte alls så utan slagugglehannen hon ropar efter. Hon vill kanske bara ha mat. Men i alla fall?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista