Underläkare Jonas Axelsson och överläkare Astrid Seeberger. Foto Snezana Vucetic Bohm.
1 av 2
Underläkare Jonas Axelsson och överläkare Astrid Seeberger. Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR.
seeberger
2 av 2
Astrid Seeberger. Foto: David Seeberger.

Bota, lindra, trösta – del 2

I ”Bota, lindra, trösta” del 2 hörs Astrid Seeberger och hennes kollega underläkaren Jonas Axelsson i nära samtal med en akut sjuk man från Irak och en ung kvinna från Gambia. 

För dokumentärerna Bota, lindra trösta del 1 och 2 fick Susanne Björkman Stora Journalistpriset 2008 och Public Serviceklubbens Ikarospris 2009.

”Bota, lindra, trösta” är en inträngande skildring av svensk sjukvård. I två dokumentärer följer Susanne Björkman överläkaren Astrid Seeberger och underläkaren Jonas Axelsson i deras arbete vid njurmedicinska kliniken på Huddinge sjukhus i Stockholm. 

Mötet med patienterna ger lust och glädje. Men lika tillfredsställande som det är att kunna hjälpa dem som söker vård lika tärande är de ständiga diskussionerna om personalbrist och överbeläggningar. 

-   Varje dag måste vi slåss för våra patienter säger Astrid Seeberger. Och så borde det inte vara.

Astrid Seeberger oroas över orättvisorna inom sjukvården.Vad händer när prioriteringarna ändras och patienterna inte längre är i fokus?

- Det finns patienter som far mycket illa och det är viktigt att visa att vi bryr oss. 

När programmen spelades in uttryckte överläkare Astrid Seeberger bland annat stor oro för de konsekvenser tidsbristen i mötet mellan läkare och patient kunde leda till.

Hur ser det ut idag? Vad har hänt sedan sist?

Susanne Björkman har sökt upp Astrid Seeberger på nytt:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista