Stormfälld skog. Foto: Maria Rymell/SVT bild.

Skogsdrömmar

Gran och tall är det gröna guld som på en knapp generation förvandlade Sverige från ett fattigmansland till ett välmående folkhem på 60-talet – men med begynnande förgiftningssymptom. Hela landskap duschades med växtgifter som hormoslyr för att utplåna all björk ur de väldiga barrplantagen. Skogen blev ett eldorado för maktfullkomliga byråkrater och enögda potentater.

I Christer Larssons dokumentär ’Skogsdrömmar’ stiger jägare och skogsmän fram ur rekordårens gläntor, liksom giftfabrikanter, drömmare och en och annan storspov. En bland dessa är den legendariske filmaren och fotografen Edvin Nilsson, som såg urspårningen komma runt hörnet. Och Nils Gustav Lundgren, professor i statskunskap vid Luleå Tekniska Universitet, avslöjar hur krigsplanen mot allt som levde i skogen sattes i verket. Skogsbolagen ville spruta bort den biologiska mångfalden ända ned till minsta vildhallon och blåbär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".