Terroristens stora ensamhet
Foto: Privat.

Terroristens stora ensamhet

Terroristens stora ensamhet av Lotta Eriksson
55 min

Tre helt olika killar möts natt efter natt på internet. En svensk från Norrland, en iransk från Dalarna och en bosnisk från Skåne. De spelar Battlefield och tittar på filmer från Irak. De säger att de får höra sanningen från andra sidan, från dem som slåss mot amerikanarna. Ett terrorattentat planeras i Sverige.

 
De tre är olika, men någonting förenar dem. Alla tre är ensamma. En blev deprimerad när han misslyckades på högskolan, en är arbetslös och ägnar dagarna åt att göra egna bomber, en har blivit troende muslim och vill vara med organisera motståndet mot väst. Nu vill de att något ska hända i Sverige.

På nätterna chattar de. Det är några som lyssnar också, men det vet de inte. Det är säkerhetspolisen som lyssnar.

I radiodokumentären ”Terroristens stora ensamhet” får man följa planeringen av attentatet mot den irakiska vallokalen i Kista 2005.

I intervjuer, polisrapporter och de chattsamtal som säkerhetspolisens registrerat kan man följa hur attentatet steg för steg tar form. En är drivande, en säger senare att han fantiserat och en vill bara vara med och väcka debatt. Men planen är redan igång och saker börjar hända.

Hur ser bakgrunden till ett attentat ut? Hur mycket handlar om politik eller religion? Hur mycket handlar om ensamhet och utanförsskap?

Här kan man följa hur politik och mänsklig isolering, fantasi och verklighet, blandas till en farlig cocktail.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".