Förädlade svenskar - rashygien och sterilisering

Förädlade svenskar - rashygien och sterilisering, 1990
Sänds i FM den 25 juli 2009 P1 kl10.03, repris kl20.03.

Radiodokumentären som drog igång nittiotalets svenska steriliseringsdebatt, och som avslöjade att uppskattningsvis 15-20000 unga män och kvinnor under utpressningshot tvingats gå med på att låta sterilisera sig – för att de av samhällets ansetts ha dåliga gener.

De flesta steriliserade var unga kvinnor, från problemhem eller fattigaförhållanden där föräldrarna inte hade råd att behålla sina barn. Samhällets utstötta.

En svensk skandal som pågick från 1935 till 1974, framröstad av svenska riksdagen och genomförd av läkare och socialvård som menade att allt skedde för de utsattas eget bästa. I programmet medverkar steriliserade och förespråkare för systemet. En unik intervju med före detta medicinalrådet Hans Forssman ingår – som 1956 uppmanade den svenska läkarkåren att använda utpressning mot tonåringar som skulle steriliseras.

Bildtext: Porträtt ur Svenska folktyper : bildgalleri, ordnat efter rasbiologiska principer och försett med en orienterande översikt /av H. Lundborg."Tattare av något kvinnlig typ." och "Socialt lågt stående kvinna."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".