Budistiska munkar på besök vid Choeung Ek, dödens fält, i Kambodja. Scanpix.
1 av 2
Budistiska munkar på besök vid Choeung Ek, dödens fält, i Kambodja. Scanpix.
Jan Myrdal
2 av 2
Jan Myrdal Foto:SVT bild

Tystnaden i Phnom Penh

Tystnaden i Phnom Penh av Bosse Lindquist
54 min

Om Sverige och de Röda Khmererna. Flera svenskar var Pol Pots gäster under 1970-talet. Deras besök ägde rum medan den kambodjanska katastrofen pågick. Vad såg besökarna och vad berättade de när de kom ut ur det stängda landet? Blev de sanningsvittnen, eller försenade de upptäckten av vad som pågick?

Det här är det första programmet av två av Bosse Lindquist om livet inuti och utanför det en gång totalstängda Kambodja.

”Tystnaden i Phnom Penh” undersöker Sveriges unika position hos de röda khmererna. Under större delen av regimens tid vid makten var Sverige detenda västlandet som över huvud taget släpptes in i det nästan totalstängdalandet. Sverige var också det västland som gjorde flest besök hos de röda khmererna.

Medan katastrofen pågick reste en handfull svenska diplomater,journalister och intellektuella runt i landet. Vad såg besökarna och vadberättade dom när de kom ut ur det stängda landet? Blev de sanningsvittnen,eller försenade de upptäckten av vad so

En dokumentär av Bosse Linquist.
Produktin: Mikael Cohen.

Winner of Prix Europa, current affairs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".