Bita Bussarna
Foto: Scanpix

Ta judarna sist

Ta judarna sist av Bosse Lindquist
58 min

I dokumentären ”Ta judarna sist” undersöker Bosse Lindquist svensk flyktingpolitik gentemot Nazi-Tyskland under andra världskriget. De flesta svenskar har växt upp i tron att greve Folke Bernadotte var en av de få svenska hjältar i andra världskriget.

Den allmänna uppfattningen var att syftet med Röda Korsets expedition till det nazistiska Tyskland var främst att rädda judar från koncentrationslägren. Dokumentkontroll visade dock att det fanns mycket motstånd, bland ledning och personal, mot att utvidga expeditionen från nordiska medborgare till judar från hela Europa.

Det som faktiskt visade sig var att expeditionen var mycket mer komplicerad än det hade beskrivits i svenska historieböcker.

Ta judarna sist är en berättelse om slumpen och ett egenintresse i urvalet av europeiska flyktingar utifrån deras ursprung.
Programmet orsakade ett nationellt uppror och diskuteras fortfarande, tio år efter sin första sändning, i alla nordiska länder.

En dokumentär av Bosse Lindquist
Produktion: Mikael Cohen

Special commendation at Prix Italia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".