Mohammed tur och retur


Arash är 15 och ska precis börja på gymnasiet. Livet är hiphop, tjejer och festande. Efter ett halvår på gymnasiet, och ett besök i en av Stockholms källarmoskéer, är han en fullfjädrad islamist. Målet och meningen med livet är att flytta till Medina i Saudiarabien för att studera religion.

Vi hör ofta talas om dem; de europeiska ungdomar som blir fanatiskt religiösa. Oftast killar. De spenderar en stor del av sin tid i källarmoskéerna, slutar träffa tjejer och icke muslimska vänner, gräver sig allt djupare ner i religiösa skrifter och debatter. Omgivningen ser dem som framtida jihadister - en del blir det också. Men långt ifrån alla.
 
Alla tider har sina ungdomskulturer. Ibland är de oskuldsfulla uttryck för ungdomar som vill känna samhörighet och söker sin identitet, ibland kan de spela en avgörande roll i historiens gång. En ung generations kritik mot rådande normer och värderingar kan utvecklas till militanta rörelser som i likhet med exempelvis Bader Meinhof och Röda Brigaderna, skakar om världen.
 
I "Mohammed tur och retur" får vi följa med en ung svensk kille till tiden då allt började. Från den dagen han för första gången klev in i en källarmoské till uppbrottet. Det är en skildring av en tonårings resa från hiphop till Mohammed, från förorten till den religiösa Medinan - och vidare…
 
Sara Moein är frilansande radioreporter som bland annat har arbetat för SR International, Studio Ett och SR Kronoberg. "Mohammed tur och retur" är hennes första radiodokumentär och den är gjord i samarbete med Dramatiska Institutet. Från 2009.

Läs Nina Lekanders Radioblogg i Expressen

 
Vad tror du driver ungdomar att söka sig till extrema politiska och religiösa rörelser ? Har du egen erfarenhet av detta. Skriv gärna till oss här nedan
.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista