Dokumentärer från arbetslivet

Lyssna på Susanne Björkmans två tidigare program från arbetslivet, inspelade 2002.
Två dokumentärer av Susanne Björkman om svårmätbara men riskabla konsekvenser av ett hårdnande arbetsklimat. Båda programmen tar sin utgångspunkt i hur vår bild av oss själva och varandra förändras i takt med kraven på ökad effektivitet. Vad händer när utrymmet för det mellanmänskliga krymper? När samtalstonen förändras och vänligt bemötande förvandlas till slöseri med tid ? 'Hur lönsamt kan det bli?' Pressat arbetsschema och små marginaler. Det är vardagen för busschaufförerna i Stockholm. Jakten på kostnader räknas i minuter och sekunder och för varje sparad minut finns det pengar att tjäna. Men hur långt kan man räkna i kronor och ören? Finns det en gräns där det som ska vara kostnadseffektivt riskerar att förvandlas till sin motsats? Har kraven på lönsamhet blivit så förhärskande att de ätit sig in i vårt sätt att tänka och känna ? Vad säger busschaufförerna själva och hur resonerar deras chefer?

Lyssna | Ladda hem 'Det onödiga samtalet - ett annat sätt att spara' Hög arbetstakt och stor personalomsättning. Det är vardag för många i arbetslivet. En verklighet som med följdverkningar också på områden som inte syns, inte går att mäta, men som känns i ryggmärgen ändå. Ekonomi och lönsamhet är självklara målsättningar för ett fungerande arbetsliv. Att det ska gå bra för företagen ligger i allas intresse och återkommande krav på besparingar hör till vardagen för många anställda. Att tänka i ekonomiska termer är viktigt och medvetenheten om att det gäller att hushålla med pengarna är hög ute på arbetsplatserna. Men vad händer om lönsamhetstänkandet smittar av sig också på vårt sätt att prata och umgås med varandra? Om vi inte bara sparar pengar utan också snålar in på kontakterna ? När vardagssamtalen får krav på sig att vara nyttiga och leda någon vart - hur blir det med småpratet då? Obetydliga replikskiften som knappast märks, men ändå är en viktig mätare på hur vi förhåller oss till och närmar oss varandra. Skär vi i det mellanmänskliga också? Hur är det ställt med det sociala kittet på våra arbetsplatser ?

Lyssna | Ladda hem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".