Hindenburg flyger över Manhattan, New York, under jungfrufärden över Atlanten. Foto: BETTMANN/CORBIS/SCANPIX
Dokumentärredaktionen sänder:

Ombord på Hindenburg

- en dokumentär dikt om tyngdlöshet av Linda Boström Knausgård. 

Luftskeppet Hindenburg skulle sätta världsrekord i tid på sin resa fram och tillbaka över Atlanten. Med ombord fanns en svensk journalist, Birger Brinck, som telegraferade direkt från luftskeppet hem till Stockholmstidningens redaktion. Dag för dag, ibland timme för timme, kunde de svenska tidningsläsarna följa Hindenburgs banbrytande resa till Amerika, en resa som skulle sluta i katastrof vid landningen i Lakehurst utanför New York.

 För första gången får nu radiolyssnarna ta del av Birger Brincks autentiska telegram från 1937. Han dinerar med de övriga passagerarna, äter chokladtårta under Führerns porträtt och njuter av de fascinerande dygnen ombord. Brinck skulle, liksom så många andra, omkomma vid den dramatiska landningen i Lakehurst.

Linda Boström Knausgårds dokumentära bearbetning av Birgers Brincks telegram är en hyllning till den tyngdlösa resan över jorden; till luftskeppens banbrytande passagerartrafik mellan världsdelarna  och morgondagens charterresor i rymden.

Från Sveriges Radio Malmö.

Repris 6/2 kl. 20.03 & 15/2 kl. 00.03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".