Bror Celing i 80-årskrans. Foto: Birgitta Egerbladh

Bror hans bror - hemmasönerna i Ättersta by

En dokumentär av Ylva Mårtens, grannen vid Grönlund

Sändes första gången i P1 lördag 7 april 2007.

Måleriarbetaren Bror Celing, då 78 år,  träffade under flera år grannen Ylva Mårtens och hennes bandspelare. De satt vid varandras köksbord, drack kaffe och åt bullar. Bror visade kort ur familjealbumet. De hälsade på Edvin, Brors storebror på Humlegården, äldreboendet i Vingåker. Och allt eftersom växer brödernas berättelse om föräldrarna, om kärleken till arbetet i skogen och på fälten och måleriet i traktens stugor fram. Men också om Edvins enda kärlek, Sonja. Henne träffade han i Stockholm under rekryten. Edvin har aldrig kunnat glömma Sonja och det är första gången han berättar för någon om deras spirande kärlek. Inte ens Bror fick höra om deras möte tidigare.

Brors vän, Karl-Gunnar Eriksson, bonde i Ättersta by och tillika hemmason är också med i programmet och berättar om turer till dansbanorna i trakten. Men det blev aldrig några flörtar, några flickvänner för deras del. De hann aldrig tänka så mycket på flickor, arbetet kom först. - Och jag har ju alltid haft katten. Katten ger mig mycket kärlek och värme, berättar Bror.

Repris 27/2 kl. 20.03 och 8/2 kl. 00.03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".