Sköra människor


Psykisk sjukdom skrämmer oss. Vi är fortfarande inte bra på att prata om det. Och många som är sjuka skäms. Varför? En vårdare sa: Det är som att själva samhällskroppen har behov av att motverka. Vi vill att alla ska vara friska, så att vi kan hjälpas åt och hålla liv i elden.

De är patienter i öppenvården på Katarinahuset i Stockholm. De är särskilt sköra människor, de har psykiatriska diagnoser. Emellanåt behöver de vara inlagda på det som kallas "psyket". Vad händer sen, när de kommer tillbaka till sina lägenheter och ska försöka stå på egna ben?
 
Här berättar Emilie, Susanne och Lena om sina strategier för att klara dagarna och nätterna. Om jagets bräcklighet. Om röster som tränger sig på, om varningstecken för återfall. Vad är det somhjälper? Vad det är som håller? Vad finns att hålla i? Någon attringa, någon att träffa. Ett vårdteam som känner en, som vet hur manhar det.
 
Men vården är också i gungning. Det ryktas om en omorganisation. Vårdarna ska inte jobba likadant som förut. Det finns en oro i luften, men än så länge vet ingen riktigt hur det kommer bli. Lise Indahl har träffat patienter och vårdare i öppenvården på Katarinahuset i Stockholm.

Lise Indahl är radioproducent, skriver dramatik och prosa och har många radiodokumentärer bakom sig.


Föreningen Balans finns för dig som har upplevt depressioner eller omväxlande deprimerande och maniska perioder eller har drabbats av "utbrändhet" (utmattnings-depression) eller dystymi (en lindrigare men ibland långvarig form av depression). Närstående kan genom föreningen få information, råd, hjälp och stöd. Om du vill läsa mer om föreningen är adressen www.foreningenbalans.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista