Pandemin – om svininfluensan och konsten att vaccinera en hel befolkning

2009 utlyste Världshälsoorganisationen en pandemi. Den första pandemin på 41 år. Ett virus höll snabbt på att sprida sig över jorden. Över två miljarder människor flyger varje år på jorden och en sjukdom kan sprida sig mellan kontinenter inom loppet av några få timmar. På en vårdcentral i Farsta förbereder man sig för den kommande katastrofen.
 
Hur var det egentligen att planera inför vaccineringen? Att hantera folkets oro? Att jobba med ovissheten att aldrig riktigt veta när just vaccinet skulle komma - vaccinet som skulle bli räddningen.

 
I Dagens Nyheter den 18 maj stod det att Stockholms läns landstings kamp mot svininfluensan fick godkänt. En extern konsultbyrå granskade processen. De fick godkänt trots att målet på 80 % vaccinerade inte uppnåddes utan endast 55 % av alla stockholmare vaccinerade sig.

Där kan du också höra var i Mexiko influensan egentligen kom ifrån och hur det lät på Farsta vårdcentral den första vaccineringsdagen. Du kan också höra intervjuer med statsepidemiologen Annika Linde som hatar när journalister pratar om riskgrupper. Lyssna också på virologen Björn Olsen som skrev ett debattinlägg i DN - bara två veckor efter det första dödsfallet i Mexiko - att influensan hade kraft att utvecklas till en pandemi, att situationen har uppstått på grund av att vi har odlat fram 25 miljarder höns och en miljard grisar på jorden. Djur som bara finns till för att vi behöver protein. Kött.

Pandemin är gjord av Martin Johnson. Han är radioproducent och har producerat flera radiodokumentärer. Inte bara för Sveriges Radio utan även för NRK och RTE, irländsk radio. 2008 vann han den internationellt prestigefyllda tävlingen Prix Italia och även Publicservice klubbens pris Ikaros för sin dokumentär "Pappa tar semester".