Gun Åkerberg, patient på Stockholms sjukhem. Foto: Magnus Ahlén.

Dödens hotell

P1 lördag 13 mars kil 14.03, repris 20/3 kl 20.03 och 29/3 kl 00.05

Du packar en väska med personliga tillhörigheter, lite kläder, tofflor, necessären och kanske en bok. Taxin väntar nere på gatan, och så åker du iväg. Vid entrén tar du hissen upp till första våningen och receptionen. Du får ett enkelrum, smakfullt inrett, och har du tur så får du ett rum med fönster mot den prunkande terrassen.
Det här är inget vanligt hotell, där du checkar ut efter en natt eller två. Du stannar tills du dör.
Magnus Ahlén och Maja Lundberg har besökt avdelning 4 på Stockholms sjukhem och Ersta hospice för att intervjua patienter, som alla befinner sig i livets slutskede. Patienterna stannar ett par veckor för att dö på ett värdigt sätt.
Men hur förbereder man sig på att dö? Finns det ett liv efter detta? I dödens närhet ställer man de existentiella frågorna, och lidandet är alltid närvarande. Man kan få njuta av ett bubbelbad med ett glas champagne fram mot kvällen. Eller så tar man en cigarrett och löser ett korsord.
Och i kväll är det underhållning i matsalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".