Fadja Kuzundar och hennes man Ahed (Foto: Karine Mannerfelt)

I martyrernas stad

P1 lördag 27 mars kl 14.03, repris 3/4 kl 20.03 och 12/4 kl 00.05

”I martyrernas stad” är ett besök hos svensk-palestinska Fadja i Nablus på Västbanken.
Nablus har 200.000 invånare. Staden ligger i en dalgång och är inringad av israeliska styrkor. Många självmordsbombare har kommit från Nablus. Israeliska militärer går därför ofta in i staden för att söka efter och skjuta medlemmar i palestinska väpnade grupper. Skottlossning förekommer nästan varje dag.
Fadja är uppvuxen i Sverige. Hennes föräldrar och syskon bor i Sverige. Ändå har hon valt att bo med sin man Ahed och de tre barnen instängda i Nablus. Karine Mannerfelt har besökt familjen och delat deras liv under en vecka.


Lyssna även på Karine Mannerfelts dokumentär från den judiska bosättningen Elkana på Västbanken.
”I huvet på en bosättare”.  Om Tomas som flyttade från Stockholm till Israel som 19-åring. Där träffade han Leja, som vuxit upp i Göteborg. De hade mycket gemensamt. Som att bådas föräldrar var överlevare från förintelsen. I dag bor Tomas, Leja och deras fem barn i den judiska bosättningen Elkana på Västbanken. Ett villaområde omgivet av taggtråd och säkerhetsvakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".