Lyrikern Ulla Olin beskriver den stora, oundvikliga sorgen i diktsamlingen Eftervärme.

Röster om kärlek och sorg

P1 långfredag 9 april kl 08.05

Om den stora, oundvikliga sorgen, som förr eller senare drabbar oss alla, och de olika sätt man kan handskas med den.
”Eftervärme - är det den
jag nu njuter?
Solen har gått ner men långt
efteråt är stenhällen ännu varm”
Så skriver lyrikern Ulla Ohlin. Efter sin makes död för ganska många år sedan har hon i diktsamling efter diktsamling återkommit till sin sorg och saknad. Det gäller att uttrycka sig med de medel som finns, menar hon. Att skriva eller att tala.
Siri var 12 år då en älskad person i den nära kretsen gick bort - hon valde att skriva som en bearbetning och en hyllning.
Ingmar Björkstén, svårt cancerdrabbad, skrev också – även om sin sjukdom. Men i programmet talar han om sin obändiga livsvilja och sin vägran att sörja det som inte kunde bli, när det finns så mycket att glädjas över i det snabbt flyende nuet.
Sven Wollter talar om det privataste i sorgen, det som man varken kan eller vill sätta ord på. Men även om sätt att handskas med det praktiska just efter ett dödsfall - trösten i att, om man vill, kunna bestämma själv hur man vill ha det.
Den som lyssnar till berättelserna om sorg och kärlek är Inger Wikström-Lindgren.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista