UD
1 av 3
Ulf Dextegen håller andan. Foto:Privat
håller andan
2 av 3
Ulf Dextegen håller andan. Foto: Sandro Mariotti
Ulf D
3 av 3
Ulf Dextegen. Foto:Privat
Det är aldrig för sent

Två minuter solsken, sju minuter helvete

Under 9 minuter och 11 sekunder tar en människa ungefär ett hundratal andetag. För Ulf Dextegen räcker det med ett enda. 9 minuter och 11 sekunder är hans personliga rekord i att hålla andan under vatten.

 
  – De första två minuterna är som att ligga på en sandstrand. Sen börjar helvetet, säger Ulf.
 
Snart 50 år fyllda är han på väg att göra VM-debut i en sport som inte liknar någon annan: statisk apnea. Med hjälp av självhypnos försöker Ulf att töja på gränserna för vad som är fysiskt möjligt – och samtidigt vinna medalj på VM.
 
Två minuter solsken, sju minuter helvete är dokumentären om datakonsulten som plötsligt befann sig mitt bland världseliten – i något så annorlunda som i konsten att hålla andan.

Svenskt rekord,  tävling på Åland och  Ulf går upp till synes oberörd.

Internationella fridykarförbundets hemsida

Programmakaren David Rune examinerades som radioproducent från Dramatiska Institutet tidigare i år. Han har även studerat radioproduktion vid Malmö Högskola och jobbat för NPR i USA. Det här är hans första radiodokumentär.

Om ni vill komma i kontakt med David går det bra att göra det via

david.h.rune@gmail.com

Mer om Sport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".