Lotta Erikson har gjort dokumentären Tusen dagar i Paradiset, om kollektivet Friedrichshof som skulle skapa ett paradis.

Tusen dagar i paradiset

P1 lördag 22 maj kl 14.03, repris 29/5 kl 20.03 och 7/6 kl 00.05

I början av 70-talet har konstnären Otto Muehl fått nog av det vanliga kärnfamiljslivet. Tillsammans med 50 unga människor flyttar han till byn Friedrichshof på landet utanför Wien. Där ska de leva med gemensam egendom och fri sexualitet.

Mängder av människor flyttar till Friedrichshof och det bildas kollektiv runt om i Europa, bland annat i Stockholm. Det destruktiva parförhållandet ska utplånas och man lever med fri sexualitet, där man sover med olika personer efter ett schema.

Otto Muehl har idéer om att blanda konst och terapi – varje kväll har medlemmarna i kollektivet terapikvällar. De målar och leker. Här skulle man skapa den nya fria människan och det föds barn som uppfostras kollektivt.

Ett program av Lotta Erikson om kollektivet Friedrichshof, som skulle frigöra människorna och skapa ett paradis. Kollektivet fanns fram till 1990 då Otto Muehl sattes i fängelse i Österrike för övergrepp mot minderåriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".