The Torture never stops. Frank Zappa (Foto: Anders Roth)

The Torture never stops

P1 lördag 29 maj kl 14.03, repris 5/6 kl 20.03

Den legendariske amerikanske rockmusikern Frank Zappa (1940-1993), är huvudperson i The Torture never stops som bygger på intervjuer med medlemmar i Zappas band Mothers of Invention, musikinslag och liveinslag med Frank Zappa själv.
Mothers of Invention grundades 1964 av Zappa, och 1966 kom debutalbumet ”Freak Out”, världens första dubbel-LP. Ingen musikgenre var främmande för Zappa. Han blandade friskt jazz, heavy metal och reggae med blues och klassisk musik – och som bandledare var han oerhört krävande och perfektionistisk.
Zappas provocerande humor och sociala patos lyser igenom på de 35 album som producerades under hans livstid. Amerikanska högerpolitiker och religiösa ledare fick sig ofta en känga, men även hans musiker: höll man inte måttet i ”Mothers” åkte man ut.
En dokumentär av Kai Müller. Medverkande skådespelare: Nina Fex, Peter Andersson, Tomas Pontén och Anita Ekström. Översättning och regi: Sten Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista