Djävulens verk

P1 lördag 5 juni kl 14.03, repris 12/6 kl 20.03

– När man var ute i naturen kunde man glömma domedagen Men när man närmade sig hemmet visste man att domedagen och bibeln väntade.
Det säger norsk-samiska sångerskan och konstnären Mari Boine i Birger Amundsens radiodokumentär ”Djävulens verk”.
Mari Boine sitter i en kåta i utkanten av Kautokeino och berättar om sina barndomsminnen. Hon växte upp i den lilla samiska byn Gàmehisnjàrga i närheten av Karasjok. Minnena präglas av faderns lœstadianska stränghet och naturens gränslösa frihet.
– Bibeln stod alltid ivägen och gjorde att jag aldrig nådde min far, säger hon.
Det gick många år innan hon förstod att fadern var en fanatisk, kristen fundamentalist. Jojken räknas också som ogudaktig bland rättroende lœstadianer. Fadern menade att jojken var djävulens verk. Då Mari Boine gifte sig och fick ett eget hem slog också hon av radio då det blev jojk: ”Usch, nu är det sån där hemsk jojk igen!”
Det samiska var något att skämmas över, något hon ville bort ifrån. Hon skämdes över föräldrarna som talade dålig norska och var full av förakt, framför allt för det samiska: ”Jag ville bli norsk, jag ville bara glömma allt det gamla.”
En intervju med den samiske kompositören John Persen kom att väcka raseriet inom henne. Då Persen växte upp blev samiska barn förtryckta och trakasserade i den norska skolan. Ilskan fick Mari Boine att skriva sin första samiska sångtext. Melodin var John Lennons ”Working Class Hero” och den handlade om hennes samiska barndom då hon och hennes skolkamrater lärde sig att förskjuta det samiska språket.
Idag har Mari Boine en stor publik över hela världen. Förra året tilldelades hon Nordiska Rådets musikpris med motiveringen att hon har synliggjort den samiska musikkulturen både i Norden och internationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista