Del 1 av 5 "Fursten"

Alla älskar Stig – del 1


En  Dokuserie i 5 delar om det politiska dramat runt valet i Fagersta hösten 2010. Under hösten 2010 följde fyra reportrar närgånget makthavare och utmanare i Fagersta. Hör om det absurda dramat kring ett val – på nära håll.

I rollerna: 

Stig Henriksson (v)– kommunalråd  - ”Störst makt av alla  har kommunalrådet”

Vänsterpartisten som styrt Fagersta under 3 mandatperioder – den senaste med 58 % av rösterna. Alla älskar Stig. Till och med moderaterna. Själv älskar han Machiavellis Fursten.

Jan Johansson (m ) –  ”Det sitter i handskar i träd och så vidare. Det är då nutidens tecken på : Här finns det droger ”

Moderatledaren gillar Stig  men tycker att han är för slapp mot kriminalitet och droger , och för enväldig i sitt ledarskap. Jan Johansson anklagar Stig för diktatorfasoner med valparoller som ” vill ni bo i Nordkorea eller Sydkorea”?

Anne-Marie Noppa(s)  -  ”Rösta med hjärtat ”

Vårdbiträdet som nu arbetar på heltid åt facket och står som tvåa på sosselistan. Trots  Socialdemokraternas maktlöshet i Fagersta tycker hon att ”Stig är bra ” . Men när valet närmar sig trycker hon gasen i botten. Bokstavligt talat.

Karl Staaf(sd)  - ”Det ska se ut som lilla huset på prärien”

Sverigedemokraternas ledare. Timanställd väktare. Tillsammans med Tony Himmler och Johan Henriksson bildar han SD i Fagersta. Karl Staaf bygger hus. Han har haft begränsat med tid för en valrörelse – men stora förhoppningar.   

En serie av Danjel Nam, Emelie Rosenqvist, Erika Mårtensson och Håkan Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista