Xiu Jingjing (Foto: Tora Mårtens)

Klassresan i Peking - del 1

Om internatdagis, bortskämda små kejsare och späda plantor i det moderna Kina.
Av Ylva Mårtens och Julia Tien.

P1 lördag 14 augusti kl 14.03, repris 21/8 kl 20.03 och 30/8 kl 00.00

I en av Pekings små röda taxibilar tar Ylva Mårtens och Julia Tien med lyssnarna på en reportageresa till olika skolor i dagens Kina. I det första av två program far taxin till skolor för elitens och medelklassens barn.
- När jag var liten bodde jag på ett internatdagis. Mitt hem låg så nära dagiset att jag kunde se fönstret där min mamma och pappa var. Lampan i köket lyste, men dom kom ändå inte och hämtade mig.
Så säger en av eleverna på den exklusiva internatskolan Li Mai. Här finns plats för 1400 elever från två till arton år. Skolan i Kina är idag en del av marknaden. Varje familj får enligt enbarnspolitiken bara ha ett barn. Därför är kinesiska föräldrar villiga att satsa allt på en bra skola. Det kostar pengar. Skolorna har idag infört anmälningsavgifter, årsavgifter och diverseavgifter för t ex skolböcker, uniformer, obligatoriska vinterjackor och foton.

Pressen på barnen börjar redan på dagis. Tidigare var utbildningen gratis. Men idag är det miljontals barn speciellt på landsbygden som aldrig får gå i skolan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".