Foto: Tora Mårtens

Klassresan i Peking - del 2

Om 9-årig skolplikt, fattiga bortglömda barn och kanderad frukt i det moderna Kina.
Av Ylva Mårtens och Julia Tien.

P1 lördag 21 augusti kl 14.03, repris 28/8 kl 20.03 och 6/9 kl 00.05

Pong Pong- skolan ligger i utkanten av Peking och är till för den flytande befolkningens barn, dvs de människor som flyr landsbygden för att få jobb. Men den flytande befolkningen är inte folkbokförd i Peking och därför får deras barn inte gå i de kommunala skolorna.
- Barnen från stan har sämre moral än vi som kommer från landsbygden, säger Xiu Jingjing. På vägen hem från skolan hör jag ibland barn som svär åt oss. Ibland tar saker från oss. Men jag kan inte göra något.
- Min mamma brukar säga att vi måste vara försiktiga. Vi klarar inte konflikter, eftersom vi inte är härifrån. Julia Tien är uppväxt i Kina. Under kulturrevolutionen fick Julia och hennes syskon samma råd av sin mamma när grannbarnen mobbade dem och kallade dem för de svarta kapitalisternas valpar. Då utsattes barn i familjer som betraktades som samhällets fiender. Idag drabbas barnen till föräldrar som inte äger något. Den kommunistiska klasskampen har ersatts av marknadsekonomin och de fattiga bönderna har sjunkit ner på samhällets botten igen. Miljontals kinesiska barn får idag inte gå i skolan, trots 9-årig skolplikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista