1 av 5
Foto:Johan Gabrielsson
2 av 5
Foto: Johan Gabrielsson
3 av 5
Sjukhus för krigsskadade. Foto: Johan Gabrielsson
4 av 5
Sjukhus för krigsskadade.Foto: Johan Gabrielsson
5 av 5
Sjukhus för krigsskadade. Foto: Johan Gabrielsson.

Sri Lankas fem fingrar


De tamilska tigrarna besegrades till slut av militären på Sri Lanka. Under täckmantel reste Johan Gabrielsson som hjälparbetare till platser inga journalister tidigare besökt. Vi möter bland andra kvinnan som tvångsstympades av läkare och den före detta sömmerskan som kidnappades av de tamilska tigrarna och hjärntvättades till att döda.

 
Vi besöker också sjukhuset där krigsskadade behandlas med elchocker. Ett program om hot och svek och där drömmen om ett hemland förvandlades till en mardröm. 
 
1:a maj marscherade cirka 200.000 människor i Sri Lankas huvudstad Colombo. På en del plakat fanns nidbilder på FNs generalsekretare Ban Ki Moon som beskrevs vara en apa. Många yttryckte sin ilska över en rapport från FN som publixerades i tisdags där Sri Lankas arme anklagas för krigsbrott.
 
Enligt FN skall Sri Lankas arme ha bombat sjukhus och attackerat civilia som sökt skydd i så kallade  säkra zoner. Armen skall även ha skjutit på personal från Röda korset. Rapporten förkastar den Sri Lankesiska regeringens påståenden att inga civila skadats eller dött under kriget 2009. Istället beräknas upp till 40000 civila dött , många av dom i krigets slutskede.
 
FN anklagar även armens motståndare , de Tamilska tigrarna för krigsbrott. Tamilska tigrarna skall ha använt sig av mänskliga sköldar och kidnappat barn som sedan använts som soldater. Tigrarna skall även ha skjutit på civila som försökt lämna stridsområden. I programmet "Sri Lankas fem fingrar" förstärks bilden av ett krig , där båda sidorn i konflikten hamnat i en spiral av våld och över grepp. Och där många, två år efter kriget upphört , fortfarande bär på svårläkta sår.

Johan Gabrielsson arbetar som producent och gör Historiska dokumentärer för ABC ( Australian Broadcasting Corporation ) och är producent på SBS (Special Broadcasting Corporation), bosatt i Sydney . Han är utbildad på Dramatiska Institutet och avlade sin examen på York University i Kanada. Johan har även gjort en rad reklamfilmer och Tv Dokumentärer. Senast var han med och filmade " The Plan " som gick i Sverige på SVT på Annandagen 2010.

Han har tidigare bland annat gjort program om Charles Darwins släktingar och Kevin Brennan, självförbrännande surfare för Dokumentärredaktionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".