Deltagarna i den svenska australienexpiditionen 1910, fr.v zoologen Eric Mjöberg, etnografen Yngve Laurell, konservatorn Cyrus Videll och ornitologen Rudolf Söderberg. Foto: ur Eric Mjöbergs bok ”Bland vilda djur och folk i Australien”

Svart vetenskap

P1 lördag 4 september kl 14.03, repris 11/9 kl 20.03 och 20/9 kl 00.05

”Jag stack ned handen och stötte mot det ännu sammanhängande, blott till hälften förruttnade skelettet. Den döde låg med bålen böjd framåt...”

I september 1910 anländer en svensk expedition till bergsområdet Kimberleys i nordvästra Australien. Syftet är att utforska Australiens växt och djurliv, men också den aboriginska ursprungsbefolkningen. Expeditionen leds av insektsspecialisten Eric Mjöberg. Efter 11 månader återvänder expeditionen till Sverige. Med sig, bland alla växter och djur, har man ett antal människoskelett som plundrats från ursprungsbefolkningens gravar och som illegalt förts ut ur Australien. Vid hemkomsten publicerar expeditionens ledare Eric Mjöberg en reseskildring där han ger en detaljerad redogörelse över sina upplevelser.
De hemsmugglade skeletten finns idag i Etnografiska museets samlingar. Men om en dryg månad anländer en grupp med representanter för den australiska ursprungsbefolkningen till museet i Stockholm för att återföra de mänskliga kvarlevorna av till Australien och Kimberley.
”Svart vetenskap”, av Johan Gabrielsson, är historien om hur prästsonen Mjöberg från Halland med sin märkliga expedition bidrog till ett av dom mörkaste kapitlen i den svenska vetenskapens historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista