Helt enkelt rädd, del 1 – Bland skuggor. Illustration: Martin Hedén

Helt enkelt rädd, del 1 - Bland skuggorna

P1 lördag 11 september kl 14.03, repris 18/9 kl 20.03 och 27/9 kl 00.05

”Helt enkelt rädd” är den samlande titeln på tre dokumentärer av Martin Hedén om rättspsykiatrin i Sverige. Det är en resa som börjar i katastrofen och fortsätter över idéerna till vården.


I dokumentären ”Bland skuggor” rekonstrueras morgonen den 11 juni 1994 i Falun då en ung fänrik, Mattias Flink, fick ett psykotiskt skov, snörade på sig kängorna, laddade AK4:an och drog ut i ett fantiserat krig där sju dog och en flicka skadades svårt. Några timmar senare gick han ur psykosen och därmed ställdes både svensk lagstiftning och rättspsykiatriska bedömningarna på prov. Var Mattias Flink allvarligt psykiskt störd eller inte? Hade han varit det under mordnatten och hade han i så fall ett eget ansvar för det?
Fallet Flink påskyndade arbetet med ny lagstiftning, som ännu inte är klar. Idag gäller diskussionen Anna Lindhs baneman.
I programmet möter vi bland annat de två poliser som tog upp anmälan mot Flink, åkte ut och spanade efter honom och till slut sköt ned honom. Den debriefing de fick var två pilsner i lunchrummet efter traumat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".