Helt enkelt rädd, del 1 – Bland skuggor. Illustration: Martin Hedén

Helt enkelt rädd, del 1 - Bland skuggorna

Martin Hedén vann Stora Radiopriset i klassen Årets Public Service för sin serie ”Helt enklet rädd”, tre dokumentärer om rättspsykiatrin i Sverige. Motiveringen löd:
”Närmar sig en tragedi på ett gripande och respektfullt sätt. Två människors berättelser för oss långt bortom de klassiska nyhetsrubrikerna.”

I den första dokumentären ”Bland skuggor” rekonstrueras morgonen den 11 juni 1994 i Falun då en ung fänrik, Mattias Flink, fick ett psykotiskt skov, snörade på sig kängorna, laddade AK4:an och drog ut i ett fantiserat krig där sju dog och en flicka skadades svårt. Några timmar senare gick han ur psykosen och därmed ställdes både svensk lagstiftning och rättspsykiatriska bedömningarna på prov. Var Mattias Flink allvarligt psykiskt störd eller inte? Hade han varit det under mordnatten och hade han i så fall ett eget ansvar för det?
Fallet Flink påskyndade arbetet med ny lagstiftning, som ännu inte är klar. Idag gäller diskussionen Anna Lindhs baneman.
I programmet möter vi bland annat de två poliser som tog upp anmälan mot Flink, åkte ut och spanade efter honom och till slut sköt ned honom. Den debriefing de fick var två pilsner i lunchrummet efter traumat.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista