Helt enkelt rädd, del 2 – Hos kartritare och arkivarier. Illustration: Martin Hedén

Helt enkelt rädd, del 2 - Hos kartritare och arkivarier

P1 lördag 19 mars kl 20.03

I den andra delen i Martin Hedéns serie om rättspsykiatrin i Sverige, ”Hos kartritare och arkivarier”,  porträtteras den rättspsykiatriska praktiken som en berättande verksamhet: Den försöker inte bara berätta om patienterna utan säger oss också något om rådande värderingar och samhälleliga mål.
Sverige fick sin första rättspsykiatriska enhet 1932, det var på Långholmen och under ledning av Olof Kinberg, som ville skapa en mycket omfattande samhällelig kontroll. I programmet finns Lisbeth Palmgrens berättelse om hur en konservativ rättspsykiatri drevs på reträtt under 70-talet och Sten Levanders motbild, en berättelse om hur den mer medicinskt orienterade psykiatrin och forskningen undertrycktes.

”Helt enkelt rädd” är den samlande titeln på tre dokumentärer av Martin Hedén om rättspsykiatrin i Sverige. Det är en resa som börjar i katastrofen och fortsätter över idéerna till vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".