Dokumentärmakaren Timo Sundberg är död

22 min

Timo var journalist, författare, filmare och radioproducent. Att hans röst var unik är en sliten formulering som inte går att komma runt när det gäller Timo. Hans radiodokumentärer hade en helt egen stil och ett eget tilltal. De var som hans person: med både intellektuell höjd och känslomässig insikt.

 
Många programmakare inspirerades av hur lätt han bröt mot dramaturgiska regler och hur han utan skenbar ansträngning beskrev komplicerade sammanhang. Alltid hörvärt.
 
I sitt dokumentära universum kunde han helt obesvärat låta sina program växla från detaljrika skildringarna av hur han som barn plågades av sin sadistiske styvfar, till knivskarpa genomlysningar av nationalekonomins språk. Eller så blev de till märkliga berättelser i gränslandet mellan dokumentärt och fiktion - som i ”Minnet av Rita” där minnet av ett slumpartat möte med en prostituerad kvinna utvecklas till en gåtfull mordhistoria.
 
Han hade en språkbehandling, både i tal och skrift, genomlyst av precision och skärpa, som få andra. Timo var helt igenom unik, och nu är han borta. Alldeles för tidigt!

 
Här är några av Timo Sundbergs program för lyssning. Skildringen av konstnären Gunnar Sundberg, Timos far, är central i "Bilden av en far".

De andra två programmen , "Den som först viker med blicken är en råtta" och "Vapenbrodern" handlar om Timo Sundbergs styvfar, fortplantningen av ett inbördeskrig i familjen och en avlägsen resa till Algeriet.