Söndag 20 januari

Chatt med Daniel Velasco efter dokumentärerna

Efter den andra delen av P1-dokumentären om den fastspända flickan chattade reportern Daniel Velasco med lyssnarna. Många upprörda lyssnare hörde av sig. En del av frågorna kan du läsa i efterhand här. Har du fler synpunkter går det bra att mejla till daniel.dokumentar@sverigesradio.se.

Katarina Höj: Du har lyssnat till den andra delen av dokumentären om "Nora". Du kan ställa dina frågor här i chatten, så svarar reportern Daniel Velasco efter programmet.

15:00, 20 January 2013

PeriNacka: Jag undrar om nedläggningen av förundersökningen har blivit föremål för granskning (förutom av Daniel Velasco). Har t.ex. JO granskat detta?

Daniel Velasco: Nej, vad jag vet har det ännu inte lett till någon annan granskning.

15:56, 20 January 2013

Birgit Jacobsson: Tack för lysande journalistjobb! Jag blir fullständigt vansinnig när jag hör arrogansen hos vårdpersonalen, hos överläkaren, hos alla som skall hjälpa trasiga och misshandlade människor!! Det är fullständigt hjärtskärande - hoppas berörda personer som misskött sig på jobbet får sparken!
En varm hälsning till Nora - vi är många som alltid står på hennes sida - hälsa henne det!

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter. Jag ska hälsa "Nora".

15:57, 20 January 2013

Louise: Som man förstår och som framkommer i dokumentären har Nora väldigt svårt att lita på män efter allt hon blivit utsatt för. Hur inverkade det på ert arbete med dokumentären, i och med att du är man? Jag vill även tacka dig för att du gör allt det här känt för allmänheten, jag hoppas verkligen att det kommer att leda till att Nora får upprättelse och att sådana här övergrepp från samhällets sida hindras från att fortsätta. Hoppas dessutom att Ola Gefvert blir fråntagen sin läkarlegitimation och sitt tillstånd att bedriva sina verksamheter. Man tror ju inte att det är sant det han säger. Hur kändes det att intervjua honom när han kom med sådana fruktansvärda och absurda uttalanden? Återigen, du har gjort ett kanonbra och viktigt jobb, och samma sak gäller för Nora – otroligt starkt av henne att berätta om sina upplevelser. Tack till er båda!

Daniel Velasco:

Det var mycket riktigt jobbigt att ställa frågor av så känslig karaktär just med anledning av att jag själv är man, speciellt i början innan vi lärde känna varandra. Jag frågade henne om detta också och hon sa att det hade varit värre om jag påmint om någon av de män som gjort henne illa. Nu var inte fallet så. Det var en mycket speciell intervju med Ola. Han hade riggat upp en videokamera och filmade själv intervjun. Jag har aldrig varit med om något liknande.

16:00, 20 January 2013

ulf: Vad kan man göra för att samhället aldrig någonsin sviker en ung människa på detta sätt en gång till?

Daniel Velasco: Om jag ändå hade det svaret! Jag har granskat flera andra ungdomars journaler som slussats runt mellan olika vårdhem och institutioner och kan bara säga att det här är inte det enda fallet där själva vården aldrig kommer igång därför att den unge straffar ut sig själv och aldrig hinner landa på något av vårdhemmen. Tyvärr är det nog så att om de inledande åtgärderna från t ex socialtjänsten blir fel, är det lätt hänt att det uppstår en negativ spiral som blir svårare och svårare att bryta. Lyssna på de unga och följ upp de åtgärder som görs direkt är mitt råd.

16:03, 20 January 2013

Anna: Jag undrar vad det var för anmälan hon från frivården gjorde och vad som hänt med den? Hade varit skönt om den käre psykiatrikern blev fråntagen behandlingsansvar...

Daniel Velasco: Hon gjorde en anmälan till landstinget i Uppsala, som upphandlat öppenvårdspsykiatrin i bland annat Enköping. Den har lett till att de har haft en dialog med närpsykiatrin om bemötande, men det är också allt...

16:08, 20 January 2013

Nike: Har "Nora" fått någon upprättelse av vården? Hon borde få ett rejält skadestånd... Nu ger inte pengar tillbaka alla förlorade år, men hon bör få ett erkännande. Vill tacka för en oerhört berörande dokumentär, det är svårt att skriva så här direkt efteråt. Sänder de varmaste hälsningarna till "Nora".

Daniel Velasco: Nej, hon har inte fått något skadestånd eller någon ursäkt eller någon annan form av upprättelse från vården. Men hon är rörd över alla positiva reaktioner på programmet, som hon själv beskriver som en upprättelse. Jag ska hälsa Nora.

16:10, 20 January 2013

malena: Vad har hänt med psykiatern, Ola Gefvert? Vad jag förstår så fick han en prick av Socialstyrelsen. Har det kommit någon reaktion från de som upphandlar hans tjänster?

Daniel Velasco:

Han har bland annat fått en varning tidigare och kritik från Socialstyrelsen ett flertal gånger.Anmälningarna har inte lett till annat än just kritik. Jag har inte hunnit tala med de ansvariga för upphandlingen efter att programmet sänts.

16:12, 20 January 2013

Dr. Ulla: Borde det inte vara förbjudet att vara vårdansvarig/medicinsk ansvarig och samtidigt äga och tjäna pengar på verksamheten? Är det någon utredning om detta? Det verkar ju inte riktigt att man kan ha dessa roller samtidigt! Dr. Ulla Hedström

Daniel Velasco: Uppenbarligen har Landstinget i Uppsala inga problem med hans dubbla roller. Det finns inget i upphandlingsavtalet som hindrar att både ta ut vinst från företagen och samtidigt ansvara för vården

16:14, 20 January 2013

Johan: Flera tjejer jag känner och jobbat med anser att de blivit hjälpta av Ola Gefvert. De gillar honom och anser att programmet är väldigt vinklat. Vad är din kommentar till det? Jag personligen, anser att Ola Gefvert attityd, förhållningssätt och bemötande är förkastligt i denna dokumentär.

Daniel Velasco: Det var ju roligt att höra. Det är klart att det här programmet handlar om Nora. Jag gör inget anspråk på att beskriva den totala bild som alla hans patienter har av honom. Det handlar som sagt om Nora. Jag har dock både innan och efter programmet fått en hel del synpunkter även från andra patienter. Det finns fler som är missnöjda om jag uttrycker mig milt.

16:17, 20 January 2013

Åsa: Olas verksamhet är privat. Har du sett om det har någon betydelse för behandlingen av dessa unga om det är privat eller offentlig verksamhet?

Daniel Velasco:

Nej jag lägger ingen värdering i det. Här finns dubbla roller, samma läkare som ansvarar för vilken vård patienterna ska få är också den som drar in vinsten från företaget. Jag nöjer mig med att konstatera att det är så det ser ut.

16:20, 20 January 2013

Ingegerd: Att Ola Gefvert är fel person i yrket råder det knappast något tvivel om. Tyvärr tror jag inte att han är ensam. Ska du fortsätta att granska psykvården?

Daniel Velasco: Det är säkert inte sista gången jag granskar vården. Det finns ju en del uppslag...

16:22, 20 January 2013

Maggan: Vore intressant veta om du pratat med ansvariga för upphandlingen av Ola Gefverts tjänster? Har de blivit lika mörkrädda över hans människorsyn som vi som lyssnat på dina utmärkta reportage?

Daniel Velasco: Jag har pratat med tjänstemännen på landstinget innan programmet sändes. De hade då inga problem med verksamhetschefens dubbla roll. Nu efteråt har jag inte varit i kontakt med dem eller med politikerna som ansvarar för upphandlingen.

16:23, 20 January 2013

Ann-Marie: När man lyssnar på denna dokumentär kommer man att tänka på Stieg Larssons Milleniumberättelser. Det som då framstod som ren fantasi om psykvården verkar ju vara helt sannolikt. Jag blir så beklämd över hur samhället behandlar sköra människor. Hur kan vi ändra på detta. Borde inte Rädda barnen eller andra organisationer vara med som lekmannabedömare i vården av psykiskt drabbade personer

Daniel Velasco:

Tack för dina synpunkter. Jag kan inte som journalist bedömma hur vården ska kontrolleras.

16:28, 20 January 2013

Bosse Lundberg: Finns det någon möjlighet att fånga in inköpsansvarigas reaktion på programmen?

Daniel Velasco: Du menar landstinget som upphandlat vården, förmodar jag. Jag tar till mig detta och ska förlja upp om det leder till någon reaktion från deras sida.

16:30, 20 January 2013

Mea: Blev Lotta polisanmäld för misshandel av Nora?

Daniel Velasco: Nej

16:30, 20 January 2013

Anna: Hej, jag undrar om läkaren jobbar kvar på Ulleråkers sjukhus? Om uti fall? Måste en anmälan göras omgående

Daniel Velasco:

Om du menar händelsen med självmordsförsöket efter att Nora hoppade från balkongen så har det gjorts en lex Maria-anmälan. Den har lett till kritik från Socialstyrelsen som tycker att läkaren starkt bidragit till händelseförloppet, dvs att hon sedan hoppar.

16:32, 20 January 2013

Tina Johansson: Imponerad över att "Nora" kunnat berätta allt detta! Sådant här behöver komma fram, många av våra unga blir ju utsatta för övergrepp en gång till när de hamnar inom vården. En väldigt bra dokumentär, modigt av Nora och du har gjort ett bra jobb!

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter.

16:32, 20 January 2013

Stefan: Hur går det idag för "Nora"? Hoppas verkligen att hon blir starkare för var dag, men förmodligen kan det ta lång tid - ofattbart vad hon har fått gå igenom, man tror inte det är sant. Hur illa & avskyvärt hon behandlats inom "vården". Och sannerligen har hon och har haft skyddsänglar i sitt liv!

Daniel Velasco: Jag har daglig kontakt med Nora nu i samband med publiceringen. Hon säger att alla starka positiva reaktioner blivit en upprättelse och hon hoppas att det bidrar till en förändring.

16:35, 20 January 2013

Mea: Har Ola Gefvert lex Sara-anmälts för sitt djupt kränkande beteende mot Nora?

Daniel Velasco: Det finns flera anmälningar som rör Nora och där närpsykiatrin redan fått kritik. Nu pågår en större utredning på Socialstyrelsen utifrån dessa och utifrån andra anmälningar som rör andra patienter.

16:36, 20 January 2013

Occam: Jättestarkt av Nora att kunna prata så med Gäfvert, så vuxet och resonerande och oaffekterat. Det var han som snarast blev emotionell och slingrade sig åt olika håll. Så man kan verkligen undra vem som var frisk och vem som var sjuk, där och då. För mig är det uppenbart. Tack Nora för att du lät oss höra det så tydligt.

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter. Jag ska föra de vidare till Nora.

16:37, 20 January 2013

Lisa: Jag förstår att det är känsligt att ta upp Noras relationer till sin familj, men undrar ändå över detta. Att det var problem med pappan förstod man ju i första avsnittet, men känslan efter båda programmen är att Nora varit mycket ensam i utsatta situation. Är föräldrarna också offer i hela den här hemska processen?a

Daniel Velasco: Jag kan inte svara helt på det. Men jag upplever att Nora har haft ett stöd från flera nära släktingar och att de har en fin kontakt.

16:39, 20 January 2013

Pia: Imponerad av din proffsighet, både när det gäller bemötandet av Nora och överläkaren OG. Vad gjorde du av din egen ilska?

Daniel Velasco: Jag försöker alltid att möta alla utan att vara arg. Det blir inga bra intervjuer att möta folk med konfrontation.

16:40, 20 January 2013

Ungdomsläkare: Man blir frustrerad över att det är så dålig kunskap inom neuropsykiatrin ( ADHD etc) inom vuxenpsykiatrin. Detta är ett område som gäller minst 10% av befolkningen och för okunnig vuxenpsykiater är det en perfekt diagnostisk undanflykt med en gummidiagnos som "borderline", då kan man uppenbarligen göra som man vill. Hade Nora fått rätt diagnos tidigt så hade nog detta inte hänt!

Daniel Velasco: Tack för sina synpunkter. Jag är inte psykiater själv, men kan bara konstatera att mycket tyvärr blev värre efter att Nora hamnade under samhällets vård.

16:43, 20 January 2013

Anette: Lyssnade på programmet samtidigt som jag var ute och gick. Tur att det var kallt ute annars har jag nog kokat sönder av ilska. Vilken tur att du finns och har gjort det här programmet, hoppas verkligen att Ola o hans anhängare får det riktigt tufft framöver. Man tror ju inte att det är sant hur denna stackars tjej blivit bemött!! Känner så starkt för henne och hoppas verkligen att hon ska få en riktigt bra framtid. Hälsa henne från en gammal tant i Norrland!!

Daniel Velasco: Tack! Jag ska hälsa Nora.

16:44, 20 January 2013

Beam: Det är lätt att vara stenhårt fördömande av en läkare, när man inget kan om psykiatri. Det är mycket svårt att behandla människor som mår så dåligt i själen. I Studio Ett förra veckan svarade Ola G. när Li Hellström var upprörd över det han sade - det han sade var att vissa personer har svårt att klara långtråkighet - de ville ha fart omkring sig hela tiden. En sak är att diagnosen ADHD som nämns sent i programmet är mycket lättare att ställa på pojkar än på flickor . så en ADHD kan se ut som en emotionell störning, av beteendet att döma.

Daniel Velasco: Jag är inte psykiater själv, men den reaktionen har kommit från fler håll inom vården, att ADHD är lätt att blanda ihop med emotionell instabil personlighetsstörning.

16:46, 20 January 2013

Lotte: Märkligt att höra en människa i behov av hjälp som låter många gånger mer sund och frisk än de människor som har som arbete att hjälpa andra. Tack för att ditt reportage.

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter. Nora är fantastisk på att uttrycka sig, tycker jag!

16:47, 20 January 2013

läkare: Närpsykiatrin i programmet är såvitt jag förstår upphandlad av Landstinget i Uppsala och har det medicinska ansvaret för hela öppenvårdspsykiatrin i ett geografiskt område. Via ett holdingbolag tar ägaren, som alltså också är medicinskt ansvarig, ut vinst. Att inte tjänstjemännen på landstinget ser någon konflikt i detta med tanke på att det rör sig om offentliga medel är minst sagt märkligt.

Daniel Velasco: Jag har frågat om just det, men nej, de ser inga problem i det eller att det finns en sådan konflikt.

16:49, 20 January 2013

Kristina Österblad: Tack för att du har stått på den svages sida. Kommer du att fortsätta att granska verksamheter inom HVB? Det finns mycket mer att belysa ex. de ensamkommande flytktingbarn placeras enlig socialtjänst inom den "vårdformen". Verksamheten och personalen är traditionellt formad för helt andra ungdomar. Kommunerna tjänar bra på att ta emot ensamkommande. Hur kan kvalite i mottagandet målgruppanpassas?

Daniel Velasco: Tack för tips och synpunkter. Ja det finns mycket att titta på där. Har själv sett hur flyktingbarn också blivit inlåsta på statliga institutioner och hur det kan gå väldigt väldigt illa tyvärr.

16:50, 20 January 2013

anita: Iförra programmet togs det upp att Nora inte fick någon undervisning. Om skolplikt råder och HVB hemmet får nästan 5 000 kr om dagen så skulle en kvinlig privatlärare med special pedagogik väl vara vettigt ?

Daniel Velasco: Ja nu skulle individuell psykoterapi också ingå i de 4 800 kronorna per dygn, men någon sådan blev aldrig av. Det framgår av hennes journaler. Enligt Nora var det bara en av de fem flickor som vårdades där som fick någon sådan terapi.

16:52, 20 January 2013

Lars: Hej! är själv läkare, inom somatisk vård, numera pensionerad. Vad jag reagerar på, dels i programmet, och dels i boken "Slutstation rättspsyk" som handlar om kvinner med självskadebeteende är det nästan förakt som Gefvertb och läkare inom rättspsykiatrin har mot en del pasienter. Det är helt främmande för etiken inom läkaryrket där alla pasienter ska bemötas med respekt, oansett vad man kan ha för personlig åsikt. Stötte du på fler personer än Gefvert med samma attityd inom psykiatrin när du gjorde reportaget?

Daniel Velasco: Nej, det gjorde jag inte.

16:54, 20 January 2013

Mia: Jag vill först och främst säga tack till tappra Nora, men också till dig Daniel. För att ni orkar forska i och dela med er av detta hemska övergrepp på en människa som av hemska och förklarliga skäl ligger ner. Ett övergrepp utfört av dem som är satta att hjälpa. Jag gråter och hoppas att Nora får upprättelse. Tack för denna bild av verkligheten, om än fasansfull.

Daniel Velasco: Tack själv, jag ska vidarebefodra det till Nora.

16:55, 20 January 2013

läkare: Grävande journalister borde granska hur vinstdrivande företag inom psyiatrin fördelar resurser mellan sina patienter. Får de mest vårdkrävande patienterna de resurser, som de enl. riktlinjer framtagna av Socialstyrelsen och SBU, ska ha?

Daniel Velasco: Jag kan inte svara på det generellt. Tack för tipset och dina synpunkter.

16:57, 20 January 2013

Ingmari: Upplever du, som kommit in i dylika hem och miljöer för vård, att det handlar mest om att "låsa in" och "låsa fast" de som är patienter? Det verkar mest som det. Det ges ingen terapi, ingen vård. Det gör ju inget bättre. Ingen verkar prata med patienterna, ta hand om dem, trösta, etc. I ditt program så satt ju personalen för sig själv i ett rum och talade när "Nora" knackade på.

Daniel Velasco: Jag kan inte värdera det annat än vad som hörs på inspelningarna. När det gäller tidigare HVB och SiS-hem så kom ju uppenbarligen inte vården igång som det var bestämt att hon skulle få. Det framgår av journalerna.

16:59, 20 January 2013

Engelen: Tack Nora för att du har mod och ork att dela med dig av din historia! Tror att det kommer att hjälpa andra. Tack Daniel!

Daniel Velasco: Tack själv. Nora hoppas också på att detta hjälper andra, säger hon.

17:00, 20 January 2013

Katarina Höj: Chatten börjar närma sig sitt slut, men Daniel Velasco svarar på några av de sista frågorna som kommit in. Har du synpunkter även efter chatten, kan du mejla till daniel.dokumentar@sr.se

17:02, 20 January 2013

Sigbritt Nordlund: Tack för uthålligheten i att följa Nora så länge, så det blir så tydligt hur illa vården kan fungera! Så mycket onödigt lidande för den som redan är hårt drabbad. Jag önskar att radion/du kan följa upp efterspelet av detta. Blir Ola Gefvert fråntagen sin legitimation, eller åtminstone sin position? Han gör sig ju skyldig till löst tyckande både i diagnosfrågan och behandlingskunskap. Dessutom är han arrogant och direkt skadlig för unga Nora. Hur kan samma person få vara ägare av behandlingsinstitutioner och samtidigt få ordinera behandlingen? Gäller inte vanliga jäv-regler här? Om inte, måste det ändras! När ska det bli krav på att även läkare inom psykiatrin måste ha adekvata kunskaper inom psykoterapi?Tack till Nora, som verkar vara en mycket strong tjej! Hälsa henne Lycka till!

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter. Jag ska hälsa Nora. Landstinet i Uppsala har inte haft några åsikter om verksamhetschefens dubbla roll i det avseendet.

17:03, 20 January 2013

Haiko: Får HVB-hem behålla ersättningen för terapi och skolundervisning även om dessa inte genomförs?

Daniel Velasco: Ja, i det här fallet fick det faktiskt det. Ersättningen var den samma oavsett om vården och skolan kommit igång eller inte. Den kom aldrig igång.

17:04, 20 January 2013

A: Hur mår Nora idag, har hon fått kommit hem!?

Daniel Velasco:

Hon mår förhållandevis bra och bor hemma nu.

17:05, 20 January 2013

Anki: Ser verkligen fram emot landstingets synpunkter på Ola G och hans verksamhet! Tänk att en person med denna människosyn är verksam i stora delar av Uppland... Tack för att du berättar "Nora"!

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter.

17:05, 20 January 2013

Ulla-Brita: Tack för ditt fantastiska reportage, synd att det inte finns fler journalister av din kaliber.Vad tror du kommer att hända med psykläkaren? Kommer han att få uppdrag från Uppsalas och Enköpings psyk även i fortsättningen? Det vore i så fall en skandal!Hans totala brist på empati, hans kvasivetenskapliga utsagor och hans språkbruk.

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter. Än så länge har Landstinget i Uppsala inte haft några större invändningar mot verksamhetschefen på närpsykiatrin.

17:07, 20 January 2013

Katarina Höj: Nu avslutar vi chatten med Daniel Velasco.
Tack för alla reaktioner och frågor om det som dokumentären berättat om.

17:10, 20 January 2013

Charlotte: Ska inte BO bevaka ett barns intressen i sådana här fall? Har de alls varit inkopplade eller vem är det som tillvaratagit Noras intressen? Gäller även nu med tanke på upprättelse. Stort tack för en väldig bra dokumentär som berörde mig otroligt starkt. Och tack till "Nora " som orkat berätta detta, full av beundran!

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter. Barnombudsmannen har inte varit involverad i detta, och det är kanske inte riktigt BOs uppgift heller i ett enskillt fall. Nora har haft ett målsägarbiträde i rättegången mot Lindberg som även stöttat henne i andra ärenden. Men i det stora är det hon själv som fått tillvarata sina intressen.

17:10, 20 January 2013

Katarina Höj:

Ni som har fler synpunkter kan mejla till daniel.dokumentar@sverigesradio.se.

17:11, 20 January 2013

Haiko: Varför lades polisutredningen om våldtäkten mot Nora ner, trots att Lindbergs bils reg.nr och mobiltelefon fanns i utredningsmaterialet?

Daniel Velasco: Det finns frågetecken där. En bokstav var fel i registreringsnumret, men varför man inte lyckades hitta rätt bil med de uppgifter som ändå fanns och varför man inte gick vidare med telefonnumret och andra uppgifter vet jag inte.

17:13, 20 January 2013

Anne-Charlotte: Tack för ett viktigt inlägg inom psykiatrin. Här ser vi åter hur människor med makt kan förgöra en maktlös människa, det fattas empati. Ska inte Socialstyrelsen granska fallet och i synnerhet Ola Gefvert. Jag blir förundrad över hur han kan vara så cynisk och arrogant. Nora var och är helt otrolig som orkade med allt detta. Varma hälsningar till henne.

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter. Jag ska hälsa till Nora.

17:14, 20 January 2013

Gerd Persson: Har lyssnat på båda programmen som berörde starkt och bländande arbete. Så starkt uthållighet! Vill säga att jag tror att du är den viktigaste för "Nora". Hon svek alla men pga att du var den enda som inte övergav henne när hon inte kunde annat än svika. Du försökte nå henne om och om igen. Min fråga: Har "Nora" fått kontakt med sina föräldrar? Hälsa Nora att hon är så BRA!

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter. Hon har bra kontakt med delar av sin familj. Vi ska inte förtsora upp min roll här, det finns flera nära personer till henne som jag är övertygad om betyder oerhört mycket mer. Men tack, jag ska hälsa till Nora.

17:16, 20 January 2013

Pia: Har Nora några framtidsdrömmar/planer?

Daniel Velasco: Ja jag är väl inte rätt person at tsvara, men jag vet att hon skulle vilja använda sina egna erfarenheter på något sätt för att kunna hjälpa andra. När hon var liten drömde hon om att bli polis.

17:17, 20 January 2013

Chrissus: Vart vänder man sig för att få veta hur 5 000/dygn motiveras och hur de fördelas! Vad är personalkostnader,hyra, mat, medicin mm?

Daniel Velasco:

Du kan alltid begära ut de uppgifter du är intresserad av om du vill granska något sådant boende. Går det inte direkt via boendet så kan man alltid försöka få ut det genom kommun eller de myndigheter som ansvarar för tillstånd och tillsyn.

17:19, 20 January 2013

Kent Renen Johansson: I ett av dina svar om vad du kan tänka dig att jobba vidare med efter dokumentären säger du att det finns uppslag att fortsätta granska psykvården. Finns det inte mer än vården att granska? Är det så att det inte går att undvika att se hur övergreppen, det sexualiserade våldet och våldtäkterna mot Nora är en följd av mäns ovilja och passivitet, att en gång för alla göra upp med vår tvivelaktiga kvinnosyn? Som man och förälder kan jag inte blunda för att jag känner skuld och ansvar för vad som blir den ytterst konsekvensen för alla döttrar, och söner för den delen, av att vi inte tillsammans har gjort mer. Imponerande mod av Nora att kunna berätta om allt hon har varit med om fastän hon har mötts av övergrepp hela vägen i sitt sökande av vård. Vilken tung berättelse som visar på så mycket av kränkningar från samhällets sida mot Nora. Det finns säkert de inom vården som har gjort vad de har kunnat men inte räckt till pga av otillräckliga resurser eller system fel. Vad är din förklaring Daniel att allt går så åt helvete för Nora? Och vad är det som räddar henne till slut förutom hennes egen vändpunkt i mötet med hennes döde vän? Eller är det så att de flesta flickor/kvinnor egentligen går under och Nora är ett undantag som trots allt överlever skärselden?Jag som man behöver både i teori och praktik ändra och visa respekt för Nora genom att ta avstånd från allt som berör kvinnors underordning i samhället.

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter. Jag menade inte att det bara är vården som behöver granskas. Jag har inte heller svaren på alla dina frågor. Jag kan bara konstatera att det blev fel redan från början i vården av Nora vilket tycks ha lett till en negativ spiral där problemen bara blev värre under vårdtiden. Det är nog mycket som inverkar på att det till slut blir en vändpunkt för henne. Själv lyfter hon fram en bättre vård som hon nu till slut fått, medicinering och rätt diagnos och att folk runt omkring henne är ett stort stöd. Jag håller bara tummarna och hoppas att allt går väl för Nora i framtiden.

17:29, 20 January 2013

hurley: Är Ola Ola Gevert JO-anmäld ?

Daniel Velasco: Jag vet inte. Flera har hört av sig om att de vill göra en anmälan, men jag vet inte om någon har gjorts.

17:30, 20 January 2013

Beam: Varför är det så fiint att spela in med dold bandspelare - vill vi ha ett sånt samhälle där vi aldrig kan veta att vi talar med varann utan sådant?

Daniel Velasco: Jag vet inte om det är fint, men ibland är det ett sätt att få fram saker man inte skulle ha kunnat visa med andra meddel. I det här fallet har Nora spelat in sig själv och sin omgivning under lång tid, ända sedan hon var liten. Ungefär som att skriva dagbok. Det handlar alltså inte om att sätta dit någon utan att skildra en vardag.

17:33, 20 January 2013

Pia: Ja, tack till Nora och tack till dig!

Daniel Velasco: Och till dig!

17:33, 20 January 2013

Vera i Lund : Jag har tidigare lyssnat på del 1 och just nu den andra delen av dokumentären. Det är något av det mest skrämmande jag har lyssnat till, jag är gråtfärdig. För mig som själv arbetar i ett människovårdande yrke är det fullkomligt ofattbart att det finns så mycket okunskap, ovilja att lyssna på och brist på respekt för den utsatta människan!! Jag tänker att mycket av det som hände "Nora" aldrig hade behövt hända, om någon från börjat hade lyssnat på henne! Jag önskar att hennes liv nu tar en ny och bättre vändning. Och TACK Daniel Velasco för ditt tålmodiga och fina arbete med att göra "Noras" historia synlig för svenska folket! Låt oss hoppas att den kan bidra till ett annat förhållningssätt i all vård !!

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter. Det är just vad Nora själv uttrycker att hon önskar att detta leder till.

17:35, 20 January 2013

Kent: Finns det ingen anmälan till Socialstyrelsen?

Daniel Velasco: Jo det finns flera anmälningar till Socialstyrelsen. De har redan lett till kritik och att en mer omfattande utredning inletts.

17:35, 20 January 2013

Monica Dahlström-Lannes: Fantastiskt program Daniel! Du har gått på djupet och avslöjat hur det kan gå till när det är som värst inom psykiatrin. Nora var storartad, klok, modig och mycket stark. Att våga ifrågasätta läkaren med så relevanta frågor var mycket bra gjort. Ni har båda banat vägen för ett bättre bemötande för andra traumatiserade. Detta får aldrig hända igen! Självklart måste vi också kräva att fler förövare än Göran Lindberg polisutreds. Varför göms och glöms den hemliga listan/boken med övriga sexköpare? Fram med dem i ljuset! Fortsätt granska Daniel! Och tack och lycka till Nora!

Daniel Velasco:

Tack för dina synpunkter. Jag ska hälsa till Nora.

17:36, 20 January 2013

UlrikaVonE: Hej Daniel! Vilken viktig och mer än berörande dokumentär du gjort. Jag hoppas också att i och med att det talas om det och att du gjort dokumentären att vi får till diskussioner om hur vi kan göra något åt att det exixterar barn och ungdomar som får ramla mellan stolar på det här viset. Jag tänker själv gå till botten med vad JAG kan göra, kanske jourhem eller kontaktperson, vad som helst bara jag kan göra någon skillnad känner jag. Tack igen för att du satte det i ljuset och hoppas innerligt att "Nora" känner hur mycket hon bidrar med till andra genom att vittna, stå upp för sig och även här sprida ljus över det som sker. Och en annan sak, jag mår riktigt illa när jag hör hur läkaren Ola samtalar med Nora i det inspelade samtalet, hoppas även dennes "diagnostisering" och hantering av patienter kommer att granskas i kölvattnet av dokumentären. Det är inte en sån psykiatriker man ens önskar sin värsta fiende. Bra, bra bra och viktigt, viktigt, VIKTIGT: Tack

Daniel Velasco:

Tack själv för dina synpunkter!

17:37, 20 January 2013

Engelen: Noras historia är fylld av övergrepp. Både av såväl dömde Göran Lindberg som av staten, socialen och psykiatrin. Vem ställs tills svars? Vem har ansvar för att berättelser som Noras inte upprepas? De subjektiva bedömningarna och fördomsfulla, hånfulla och sadistiska kommentarerna hon möts av från överläkaren borde väl vara brottsliga? Kan en läkare bete sig hur som helst utan att det får några konsekvenser? Jag trodde inte att "Män som hatar kvinnor" av Stig Larsson var verkliga historier, något som kunde hända i Sverige 2012. Min fråga är: kommer du att fortsätta uppmärksamma sveriges befolkning på att samhället begår övergrepp mot unga människor och att grundproblemet är värderingar och attityder samt en tro på att bestraffning är en väg framåt? Är detta verkligen överensstämmande med demokratiska värderingar? Vem granskar psykiatrin och vilken människosyn som råder där? Vem granskar "behandlande" överläkare? Vem granskar de som fått makt att genom tvång bestämma över andra människors liv? Vi behöver vara fler som du! Kommer du fortsätta?

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter. Jag har inga planer på att sluta granska vare sig vården eller våra makthavare.

17:40, 20 January 2013

Frans et Haiko: Angående Nora's del i bråket på behandlingshemmet: Är det inte vardag att ungdomen är våldsam? Borde det vara en fråga om personaltäthet snarare än att brottsåtala ungdomen?

Daniel Velasco: I det här fallet tyckte inte vårdaren att hon blivit misshandlad, att det hörde till hennes jobb att stoppa en självmordsbenägen person. Det ironiska i detta är att här fanns plötsligt en stor vilja från rättsväsendet att utreda och åtala, vilket inte var fallet med vare sig de sexköpare som aldrig förhördes eller andra brott hon själv utsatts för tidigare i livet.

17:42, 20 January 2013

Anne-Marie /alias Ulrika: Den här läkaren Ola Gefvert borde självklart både bli avstängd och ersättningsskyldig. I sådana här fall borde patienten ha rätt till skadestånd. Jag blir så upprörd , att jag får ont i huvudet, att det är så dålig vård år 2013. Tack och lov att du gjort de här intervjuerna, så vi får veta hur uselt en sådan läkare som Ola Gefvert beter sig, och hur pengar gör att man kan hindra någon från att få rätt vård. Hoppas att detta får Socialstyrelsen att göra en stor undersökning om psykvården. Att inte få träffa en kvinnlig psykiater eller psykolog verkar inte klokt. Så en annan sak ta bort musiken, när ni gör sådana här program, det är jättesvårt att lyssna med musik i inslagen. Tack!

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter. Det pågår en utredning på Socialstyrelsen.

17:44, 20 January 2013

Annika Carlsson: Tack för ett jättebra program! Jag undrar: Arbetar Ola Gefvert kvar? Finns Tummelbo kvar? Har Tummelbo fått betala tillbaka pengarna de fått för Nora utan att ge henne den vård de lovade?

Daniel Velasco: Ja, han jobbar kvar och Tumlebo finns kvar. Inga pengar har betalats tillbaka.

17:44, 20 January 2013

Johan: Fick Ola Gevfert någon typ av påföljd antingen juridiskt eller på arbetet?

Daniel Velasco: Nej, han har fått kritik av Socialstyrelsen. Det är vad jag vet allt.

17:45, 20 January 2013

Anna: Har "Nora" själv övervägt att anmäla vården för att t ex få skadestånd?

Daniel Velasco: Det vet jag inte. Hon har i alla fall inte fått något skadestånd från vården.

17:45, 20 January 2013

Ulla: Vilka konsekvenser har detta fått för Ola Gefvert? Tack för ett mycket intressant program och all lycka till önskas Nora.

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter. Inga andra konsekvenser än kritik från Socialstyrelsen.

17:46, 20 January 2013

Sara: Jag är ST-läkare jobbar i vården och känner tyvärr igen förhållningssättet och okunskapen och ibland ...vilket Gud förbjuder, något som liknar sadism ...från kollegor med makt...läkare..inte sällan chefer...jag ryser. Du har gjort ett gediget och fruktansvärt bra program och presentation. Det betyder inspiration för mig att jobba vidare , som jag hoppas på ett vettigt sätt i vården. Ingen patient , inget barn ska dubbelkränkas som Nora . Tack Nora för att du orkat ! tack Danile V för att du orkat du också!

Daniel Velasco:

Tack för dina synpunkter.. Jag ska föra det vidare till Nora.

17:48, 20 January 2013

Karin: Kan det vara möjligt att en man som "äger" psykiatrin i halva Uppland bara har en outbildad skötare att erbjuda den som behöver terapi!?

Daniel Velasco: Ola Gefvert hävdade att skötaren var mycket duktig. Efter ett år och fyra månader fick hon gå till en psykolog, men han var också man.

17:50, 20 January 2013

vonnen: Kan man JO anmäla Socialstyrelsen för deras bristfällliga sätt att hantera ärendet Ola Gefvert samt även övriga sociala myndigheter? Vem kan göra det?

Daniel Velasco: Det är flera som frågat om JO-anmälan. Jag lägger mig inte i det, men om du vill göra en anmälan föreslår jag att du vänder dig till JO och hör efter

17:51, 20 January 2013

Anna: Hon som var med i ett av samtalen mellan Nora och psykiatrikern, tror ni sa att hon hade någon verksamhetschefsroll. Vem var hon och vilken yrkeskategori? Har hon reagerat själv och/eller har hon fått någon anmälan på sig? Tänkte jag ska bolla detta vidare till några politikerkompisar i Uppsala och är därför nyfiken på vad som är gjort.

Daniel Velasco: Vi har valt att bara publicera hennes förnamn. Hon är enhetschef och om jag minns rätt sjuksköterska.

17:53, 20 January 2013

Ulla Jansson: Tack för ett fantastiskt program. Hoppas Socialstyrelsen gör något åt läkaren Gefvert. Hälsa Nora! Ulla och Erna, Skinnskatteberg

Daniel Velasco: Tack! Jag ska hälsa Nora

17:54, 20 January 2013

Göran: Jag blir mer och mer beklämd över hur psyk"vården" läggs i händerna på människor med andra intressen än patienternas bästa. Statusjakt, ekonomisk vinning och kamaraderi tillåts härska i vår privat-offentliga vårdapparat. Likheteterna med Stieg Larssons berättelse i Millennieböckerna är slående och skrämmande och bevisar framsyntheten hos denne författare och journalist. Ditt reportage, Daniel, placerar dig vid hans sida.

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter!

17:55, 20 January 2013

Susanna: Hur har Nora det idag? Jag skulle gärna vilja uppmana nån som kan att starta en insamling till henne på nätet. Speciellt som hon förmodligen inte får ett skäligt skadestånd för den behandling hon fått av svenska vården. Pengar är inte viktigt i detta sammanhang, jag vet. Men det skulle kunna hjälpa henne skaffa sig precis den hjälp hon behöver och ge henne lite skjuts och svängrum ut i verkligheten.

Daniel Velasco:

Nora mår relativt bra och hon är rörd över alla positiva reaktioner, det var ju precis det hon hoppades på, och att hennes berättelse leder till förändring. Vad gäller insamling kan jag inte svara på hur du i så fall kan göra. Men jag kan föra det vidare till henne.

17:57, 20 January 2013

Cebaztian: Försöker igen.Var det en svår eller ointressant fråga:"På vilket sätt påverkade inspelningen av dokumentären "Noras" situation? "

Daniel Velasco: Det har varit flera hundra frågor och jag hinner dessvärre inte svara alla. Jag vet inte hur den påverkat Noras situation, men som jag skrivit är hon väldigt nöjd över alla reaktioner. Hon hoppas ju att hennes berättelse bidrar till förändring och att det leder till att andra tjejer som mår dåligt får en bättre vård än vad hon har fått.

17:59, 20 January 2013

Karin: Johan! Varför känner du dig manad att försvara Ola G? Låt tjejerna som har blivit hjälpta av honom göra det, om de nu existerar. Hans sätt att bemöta Nora visar på en människosyn som gör honom olämplig, det räcker att han har förlängt lidandet för en enda person!

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter.

17:59, 20 January 2013

Kerstin: Mycket bra och angelägen dokumentär. Det är svårt att förstå hur alla de inom socialtjänst, behandlingshem och psykiatrin som Nora haft kontakt med så totalt kunnat missa att ge henne stöd och insatser som hon uppenbarligen varit i behov av. Psykiatrikern Ola Gefvert blir förhoppningsvis föremål för Socialstyrelsen tillsyn och i bästa fall fråntagen sin legitimation. Det finns även möjlighet att åtalsanmäla honom för tjänstefel.

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter.

18:00, 20 January 2013

Åsa Björkman Holmer: Jag kan tala om för dig Daniel att Socialstyrelsen kommer inte att kunna göra ( eller ens vilja göra) något för att stoppa dessa bedrövliga tendenser inom psykiatrin. Titta på hur det gått i Sundsvall inom Rättspsykiatrin! Vem och vilka är det som fortfarande har makten där - jo, samma överläkare som beskrevs i boken " Slutstation rättspsykiatri". Man får nu bara hoppas att landstinget Uppland omgående stryper upphandlingen av Ola Gefvert och hans anhang!Varma hälsningar och tack för en mycket viktig insats!!

Daniel Velasco:

Det leder inte till mycket annat än just kritik. I det här fallet tycker OG att han vet minst lika bra som Socialstyrelsen. Det stannar liksom med det.

18:02, 20 January 2013

Sven Ekholm: Tack för ett utomordentligt bra program!!!! Min övertygelse har blivit att många personer inom socialtjänst och vård inte kan hantera sina egna "erfarenheter" utan blir skadade och därmed får en skev/sjuk människosyn. Följden blir att personerna blir en ren katastrof i sin yrkesroll. Kanske är det där som en belysning behövs. Det blir annars obegripligt att förstå när sådant här händer.

Daniel Velasco: Tack för dina synpunkter.

18:02, 20 January 2013

Daniel Velasco:

Tack för alla synpunkter! Dessvärre har jag inte kunnat svara alla. Det har kommit in flera hundra frågor (tydligen rekordmånga). Känner du att du inte fått din fråga besvarad är du välkommen att mejla till:
daniel.dokumentar@sverigesradio.se
Stort tack för allt visat intresse!
/Daniel Velasco

18:04, 20 January 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista