Foto: Mattias Ahlm/SR.

Chatt om dokumentären Petter – Narkotikalandet, del 2

Efter den andra delen i P1 Dokumentärs serie Narkotikalandet svarade Randi Mossige-Norheim, som gjort dokumentären, på lyssnarnas frågor i chatten. Läs frågor, svar och kommentarer nedan.

Hör Narkotikalandet: |

Nils Lindström, Ekot: Hej och välkomna till P1 Dokumentärs chatt - vi kommer snart att börja svara på era frågor. Randi kommer att ta emot frågor en stund framöver.

15:54, 17 March 2013

Lotta: Hej! Hur var det att träffa missbrukarna på Sergels torg? Var du någon gång rädd? Tack för en intressant (men skrämmande) dokumentär!

Randi Mossige-Norheim: Nej då. Jag var aldrig rädd. Jag tycker att fler borde ta sig tid att bara stanna och prata med dem som vistas där.

15:59, 17 March 2013

Linda: Fantastiskt snygg dokumentär och oerhört gripande. Har en bror som är gammal missbrukare & minnen kom upp efter att Petters mamma berättat. Har du fortf kontakt med missbrukarna du träffade i förra veckans dokumentär. Vet du om någon är på god väg att sluta? Tack!

Randi Mossige-Norheim: Hej Linda, jag har spradisk kontakt med några av dem som jag träffade i förra veckans program. Den enda som jag verkligen VET är på rätt väg är sonen till mamman som pratar i Plattan-programmet

16:00, 17 March 2013

Undrar: Fantastiska reportage! Hur hanterar du allt själv, att det aldrig slutar, eländet?!

Randi Mossige-Norheim: Hej. Tack! Det har varit ett väldigt sorgligt arbete med de här tre dokumentärerna, jag har varit ledsen många gånger, men, jag brukar tänka, att lidandet finns ju faktiskt hos dem som missbrukar och hos deras anhöriga, jag är bara gäst där.

16:01, 17 March 2013

frukot: tack för ett mycket bra progam

Randi Mossige-Norheim: Tack så väldigt mycket! Dina ord värmer!

16:02, 17 March 2013

Cecilia: Finns det någon gemensam nämnare mellan dessa ungdomar som knarkar, tycker du? Arbetslöshet? Uppväxtvillkor? Eller något annat?

Randi Mossige-Norheim: Hej Cecilia. Jag har tänkt mycket på det du frågar. Faktum är att jag ser tusen olika vägar in i droglivet. Visst finns det de som har alldeles hemska förutsättningar från början, men jag har också sett att nästan VEM SOM HELST kan hamna där....

16:04, 17 March 2013

Svenne: Gripande program! Tycker Du att Polisen har tillräckligt lagstöd för att kunna sätta fast langarna?

Randi Mossige-Norheim: Hej Svenne, jag har sett polisens arbete på Plattan på nära håll och jag har pratat med många poliser. Poliserna är frustrerade över att langarna i så stor utsträckning anpassar sig efter lagen - de ser helt enkelt till att ha väldigt lite narkotika på sig åt gången, även om de säljer en totalmängd som är mycket mer. Det gör att straffen ofta inte blir särskilt kännbara....

16:06, 17 March 2013

Sophie: Under din tid på plattan såg du om langare, eller missbrukare, försökte locka till sig/dra in "vanliga" förbipasserande eller väntande folk och om de med sig dem. Otroligt att det finns så mycket langare där och som "ovetande" har man ingen koll på vad som pågår där egentligen! Tragiskt. Bra- och välgjord dokumäntär.

Randi Mossige-Norheim: Hej Sophie, nej det såg jag inte. Däremot talade jag med unga heroinmissbrukande tjejer om just det. Och de kände till några fall där langare fått helt "rena" personer att börja. MEN det hör till undantaget - det här är en värld för främst missbnrukare.

16:07, 17 March 2013

Dna : Det är många föräldrar som har detta problem. De sitter förtvivlade föräldrar hemma och undrar vad som händer, ingen har fattat att man kan köpa droger via internet. Detta är en krissituation i Sverige. Ungdomarna luras via droglibrala medier på internet . Detta är fruktansär. Föräldrarnas hjärta brister!

Randi Mossige-Norheim: Hej dna,
JA! föräldrarnas hjärtan brister! Så är det! många föräldrar är helt maktlösa, och ofta inser de alldeles för sent att deras barn börjat med droger, allehanda mystiska preparat som de beställt på nätbutiker.

16:09, 17 March 2013

Klas: Varför färgar du innehållet så mycket med magisk musik, i ett annat mycket bra och personligt program? Tänk om man hade fått höra mamman med bara sin egen röst mera, utan att bli störd av en ljudproducent? Hade ju varit ännu bättre utan det. / Klas.

Randi Mossige-Norheim: Hej Klas, tack för din synpunkt! På många sätt förstår jag din invändning. Det är ju ofta så att verkligheten räcker bra, inga tillägg i form av musik eller sådant borde behövas. I vanliga reportage jobbar jag mycket sällan med musik just av den orsaken. På dokumentärredaktionen finns dock en tradition att förhöja och förstärka. Jag är som sagt kluven!

16:11, 17 March 2013

Bo: Går det inte att stoppa internethandeln?

Randi Mossige-Norheim: Hej Bo.
I dagsläget verkar det inte funka, om myndigheterna lyckas stänga en hemsida så dyker det snabbt upp en nya. Och när EN substans blir narkotikaklassat, så finns dagen efter en ny substans ute till försäljning. Jag vet verkligen inte hur handeln ska stoppas.

16:13, 17 March 2013

Lovisa: Jag reagerade på tjejen i ersättningsdrogsprogram (minns inte exakt vad), som sade att hon måste langa för att få ihop till brödfödan, Bryr sig samhälllet inte om att trygga försörjningen, tex försörjningsstöd för dem som går i ersättningsdrogsprogram?

Randi Mossige-Norheim: Hej Lovisa, jag tror inte att det är något generellt problem att missbrukarna hamnar utanför försörjningsstöd mm. De som jag träffade hade nästan alla kontakt med socialsekreterare eller var aktiva med att försöka få sk substitutionsbehandling. Men tjejen du hörde hade svårt med ekonomin.

16:16, 17 March 2013

Klas: Tack. Den kluvenheten känns bra och seriös!

16:16, 17 March 2013

Svenne: Jag håller inte med Klas! Musiken är en viktig del i den reklam för droger som sköljer över oss alla varje dag. Men alla är inte lika mottagliga. Genialt att bryta drogmusiken från jungfrusilen mot My Way, på begravningen och på Drottninggatan. Lysande, helt enkelt.

16:17, 17 March 2013

Morgan: Hej Randi. Jag vill börja med att tacka för att du gör den här otroligt starka och angelägna dokumentären. Min fråga är, vad vill du se ska hända i den här dokumentärens kölvatten? Vilka förändringar fordras för att vi eventuellt ska kunna komma till rätta med de här problemen, enligt dig?

Randi Mossige-Norheim: Hej. Tack! Ett första steg hoppas jag är att vi får upp ögonen för vad som händer. Så här ser det ut. I Stockholm är det rea på heroin. I minsta samhälle med postutlämning hämtas det ut allehanda droger, där effekterna inte är kända än. Och att döma av vissa konversationer jag läst på Flashback - så är många unga människor mycket riskbenägna. Första steget - få syn på allt helt enkelt!

16:20, 17 March 2013

Nils Lindström, Ekot:

Många av frågorna vi får in utgår från egna erfarenheter. Har ni berättelser ni vill dela med er av - kontakta Randi efter chatten på mailadressen: randi.dokumentar@sverigesradio.se

16:21, 17 March 2013

Svenne: Finns det några gemensamma nämnare bland langarna?

Randi Mossige-Norheim: Svenne, langarna kring Plattan var inte särskilt benägna att tala med mig. Så den kontakten återstår. Däremot har jag ju missbrukarnas beskrivning av just heroinlangarna - att de mycket sällan själva missbrukar heroin, och att de är iskallt affärsmässiga, t.ex. bjuder på heroin när någon egentligen försöker sluta.

16:22, 17 March 2013

Carin: Hej En otroligt bra och givande serie. Tycker att du har fångat upp båda sidor av helvetet - där ingen vill vara- Oavsett om du är missbrukare eller anhörig. Lätt dock att man i den här typen av dokumentär glömmer syskonen till missbrukaren - de mår ofta väldigt dåligt- Kanske en frågeställning till nästa serie ?

Randi Mossige-Norheim: Carin, du har så klart rätt. Syskonen borde man absolut prata med! Jag har bara indirekt, i arbetet med de här dokumentärerna, hört om deras förtvivlan. Så de intervjuerna återstår!

16:23, 17 March 2013

Sara: Skulle det underlätta brukarna att våga söka hjälp om man avkriminaliserar tror du? Har en vän som lider av psykos, hen "självmedicinerar" för att hålla sig flytande. Vi har försökt få honom inlagd via socialen men han är rädd för att låsas in på fängelse pga missbruk.

Randi Mossige-Norheim: Sara, jag har inget bra svar på det faktiskt. Dock träffade jag ett flertal missbrukare som hade sk "sidomissbruk", ofta kopplat till att de i så dåligt psykiskt skick. Och detta sidomissbruk, sa de till mig, gjorde att de inte på ett självklart sätt kom in i behandling, för där krävde man att de skulle vara rena.
Det här med avkriminalisering är en MYCKET svår fråga tycker jag.

16:26, 17 March 2013

Urban: Ser du några lösningar? Medicinering? Institutionalisering? För inte är det väl så att det är internet som "skapar" missbrukare?

Randi Mossige-Norheim: Urban, jag önskar verkligen att jag hade en lösning. Men det har jag inte. Nej, självklart SKAPAR internethandeln med droger inga missbrukare. De finns redan där. Men de nya sorters preparat som finns att få tag på skrämmer mig verkligen, ibland är det riktigt farliga grejer.
Som du märker har jag inget bra svar på din kärnfråga.

16:27, 17 March 2013

Morgan: Har du några fler, liknande projekt på gång?

Randi Mossige-Norheim: Hej Morgan,
nej inte just nu. Men självklart tycker jag att det finns andra "länder", inte bara "narkotikalandet", att undersöka...

16:28, 17 March 2013

Åsa: Jag har en son som har kommit en bra väg in i missbruk. Det som för mig känns värst just nu är maktlösheten, jag har absolut ingen aning om vad jag ska göra, var jag ska vända mig. Sonen är myndig och har skurit kontakten med mig. Får ett sms ibland, där han kan skriva att han älskar oss osv. Börjar bli desperat...hemskt igenkännande att lyssna på Petters mamma

Randi Mossige-Norheim: Hej Åsa, jag har förstått att ni är många många föräldrar därute som skulle behöva stötta varandra, och lära av varandra. Jag är glad om du kunde känna något slags stöd av att lyssna på Petters mamma.

16:30, 17 March 2013

Nils Lindström, Ekot:

Chatten kommer att vara öppen en liten stund till, medan Randi försöker hinna svara på de flesta av de frågor vi redan fått.

16:33, 17 March 2013

ET: Det är ganska skrämmande hur de,på 'Psyket' bara kan trolla bort en psykos! Säkert pga platsbrist el dåligt kunnande Min dotter knarkade o vistades vid det tillfället hemma hos mig när hon såg polisbilar o folk som smög omkring vårt hus. Skjutsade in henne men inte hade hon nån psykos inte. Stor okunnighet hos soc om droger o hur man handskas med problemet!!!!Detta i Osby, en liten by där nya socialarbetare fick s a s träna på min dotter. De tyckte så synd om henne och hon manipulerade dem till max. Har varit fler vändor med henne på psyk när min väninna och jag inte trodde annat än att de var tvungna att lägga in henne pga hennes ytterst allvarliga mående , men icke! Nu är hon förstörd för livet pga inkompetenta 'socialarbetare' och landsting'vård' Oerhört tragiskt att det kunnat gå så snett !

Randi Mossige-Norheim: Hej ET. Jag beklagar verkligen det din dotter varit utsatt för.
Jag blev också förvånad av att höra hur sjukvårdspersonalen handskades med Petters psykos. Till saken hör ju också att just Petter, enligt mamma Annica, lätt kunde prata ut sig från sjukhuset, han ville ju inte vara där. Han ville ut, för att fortsätta missbruka...

16:33, 17 March 2013

Carin: Hej igen, Många har kommenterat Petters mamma, tycker att du verkligen på ett bra och avdramatiserat sätt fick fram problematiken kring företeelsen medberoende. Petters mamma verkade ha lärt sig hantera det på ett bra sätt. Det är nog det allra svåraste precis som Åsa här nedan kommenterar.Vad och hur ska man hantera sina missbrukande barn.

16:34, 17 March 2013

Olle: Hur lång tid tog det att få kontakt och förtroende med de inblandade? Vill också säga att programmen är mycket starka och drabbande.

Randi Mossige-Norheim: Hej Olle. Tack!
När det gäller Plattan-programmet vistades jag där flera veckor i sträck i höstas, och med korta återbesök efter nyår. Det var väldigt lätt att få kontakt med folk, de var snarare förvånade över att någon ville prata med dem överhuvudtaget. Arbetet med alla tre dokumentärdelarna pågick från ca 8 oktober fram till årsskiftet...Sen var det ju ett stort arbete i studion med att sätta ihop programmen.

16:36, 17 March 2013

Sophie: Såg du om det även var "socialt fungerande" personer som kom och köpte droger av langare. Folk som kanske gick från jobbet dagtid för att möta upp langare vid plattan?

Randi Mossige-Norheim: Hej, svårt för mig att avgöra hur "socialt fungerande" vissa av dem som köpte droger på Plattan var. Men visst såg jag en del som absolut inte såg nergångna ut...Men det har ju att göra med var man befinner sig i sitt drogliv...hur långt allt gått

16:38, 17 March 2013

Emma: Känns det inte lite dammigt att tala om"knarkmusik", när M.I.A. spelas? Lite som när Marilyn Manson och Eminem sätts i samband med skolskjutningar i USA.

Randi Mossige-Norheim: Hej. Jo, jag tycker att du har en poäng! Sa jag verkligen "knarkmusik"?

16:39, 17 March 2013

ET: Till Åsa. Försök hitta eller gå med i en föräldragrupp som NA/AA eller kan kyrkan har någon hjälp att erbjuda. Till Randi: Nästa program kan väldigt gärna behandla hur folk inom psykiatrin behandlar folk.

16:40, 17 March 2013

Sara: Tack för ett fint reportage gripandet! Kommer det komma en uppföljning av missbrukarna på plattan? Reagera också på kopplingen som gjordes mellan musik och droger. Låten som spelades "Paper planes" handlar om att vara immigrant, en underdog och hur folk ser på en. Lite missvisande.

Randi Mossige-Norheim: Tack! Jag har ännu inte bestämt om det blir någon uppföljare till Plattan-dokumentären. Men flera har frågat, precis som du. Låtarna har jag INTE valt, det är autentiskt, dvs ljudet kommer från filmen som Petter spelade in, HAN har valt låtarna

16:40, 17 March 2013

fd medberoende: Hej Randi! Som anhörig till missbrukare måste man ta all hjälp som går, man klarar inte detta helvete själv,vi sökte stöd hos FMN( föräldraförening mot narkotika) jag har tillfrisknat i dag från medberoendet och kan nu hjälpa min son tillbaka till ett liv utan droger, på ett sundare sätt.

Randi Mossige-Norheim: Hej fd medberoende, jag förstår att man inte klarar av det utan hjälp utifrån, jag kan själv knappt tänka mig in i hur svårt det måste vara att hjälpa på rätt sätt

16:41, 17 March 2013

Randi Mossige-Norheim: Tack snälla för alla frågor och för att ni delat med er av egna erfarenheter!

16:46, 17 March 2013

Nils Lindström, Ekot:

Vi avslutar chatten nu - lyssna på del tre av dokumentären när den sänds om en vecka. Tredje delen: Sigge, mellanhandlaren, 15:03 i P1 - på söndag. Tack till Randi och tack till alla som deltagit.

16:48, 17 March 2013

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".