Det femte steget

P1 lördag 5 mars kl 14.03, repris 12/2 kl 20.03 och 21/3 kl 00.05

När Örjan Sunström var 18 år greps han av polisen för narkotikabrott. Han fick över ett års fängelse för innehav av femton LSD-tabletter.
  – När jag kom ut därifrån ville jag bara ha en tripp och försvinna härifrån, säger Örjan om det första frisläppandet.
  Men trippen blev lång och kantad av både äventyr och olyckor. Nu sitter han av sitt femte fängelsestraff på Mariefredsanstalten. Och nu vid 50 års ålder har han bestämt sig för att bryta sitt livsmönster. Han vill inte åka dit igen. Tio år i fängelse får räcka.
  Vi får möta Örjan i hans cell på anstalten och följa med på de första stapplande stegen ut till den nyvunna friheten. Efter 40 år som narkotikabrukare och -försäljare är det svårt att helt ändra livsstil. Idealen och åsikterna har han kvar. Att sälja cannabis är inget brott. Men för att lyckas ute i samhället är det svårt att ha dessa åsikter.
  Följ med Örjan under några händelserika ögonblick i hans liv – frisläppandet, resan hem till Värmland och återföreningen med familjen.
  En dokumentär av Magnus Arvidson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".