Susanne Björkman. Foto: Snezana Vucetic Bohm
Susanne Björkman. Foto: Snezana Vucetic Bohm

Om Susanne Björkman

Susanne Björkman har arbetat på radion sedan 1970 och gjort dokumentärer sedan 1976. Genombrottet kom samma år med dokumentären om 14-åriga Susanne, ”Du begriper ändå ingenting”. Men att det kallades dokumentär visste hon inte då. Hon började bara följa 14-åriga Susanne och spela in det som hände.  Och så har det fortsatt sedan dess.

Susanne Björkman har följt raggarna i Malmö ”I väntan på att något ska hända”. Hon har lyssnat till samtal mellan läkare och patienter: ”Bota, lindra. Trösta” och hon har suttit i salongen hos Marianne Franke i hennes lägenhet på Östermalm ”En värld för sig”. Hon har avlyssnat samtalen på Aftonbladets och Expressens redaktioner ” I händelsernas centrum” och hon har skildrat hur det var att vara tjej på Aftonbladet i slutet av 70-talet ”Vad är det ni tjejer vill egentligen?”. 1994 stod hon i pressbyrån i Gamla Stan och hörde hur 25-åriga Aziza tacklade skinheads när de handlade av henne. ”I skuggan av Fantomen”. 

För att ta några axplock.

2005 sändes en retrospektiv över Susanne Björkmans verk och då följde hon upp flera av sina äldre dokumentärer. Det gällde bl. a. dokumentären om 14-åriga Susanne som nu hunnit bli 45 år. Lyssna till ”Ett riktigt hem”.

2009 kom Susanne Björkman ut med boken ”En lyssnares röst”. Där skriver hon personligt om sina dokumentärer, om nyfikenhet och om sin mamma.

Under tio år arbetade Susanne Björkman också vid Dramatiska institutet (nuvarande STDH) där hon blev landets första professor i radioproduktion.

Susanne Björkman har genom åren erhållit en rad priser för sina program. De flesta av hennes dokumentärer hittar ni i Dokumentärredaktionens poddarkiv och i vår app Sveriges Radio Play.

Susanne Björkman har genom åren erhållit en rad priser för sina program. De flesta av hennes dokumentärer hittar ni i Dokumentärredaktionens poddarkiv.

Det gäller också ”Samtal vid sjön” – en dokumentär om Susanne Björkman gjord av Lise Indahl 2005. Och nu avslutar Susanne Björkman alltså sitt yrkesverksamma liv med en dokumentär om sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".