Chatt med Måns Mosesson efter dokumentären ”En politiker blir till”

Agneta: Intressant program! Vad kommer hända med Pajen nu?

Måns Mosesson: Han är precis i början av sin resa mot att eventuellt bli politiker. Den processen pågår nu och är inte klar. Kul att du gillade programmet!

15:54, 26 January 2014

Sverigevän: Jag upplever programmet vinklat och meningar tagen ur sitt sammanhang. Många av dessa "journalister" som talar varmt om invandring och integration bor själv långt ifrån dem verklighet. Varför tror du det är så?

Måns Mosesson: Samhället idag är ju väldigt segregerat, det där är väl en del det. Men jag upplever också att många journalister söker sig utanför sina egna "sfärer". Försöker åtminstone.

15:59, 26 January 2014

Rebecka: Stort tack för en otroligt intressant o välgjord dokumentär! Min fråga; hur representativ upplever du att "pajen" är för de som väljer att rösta på SD?

Måns Mosesson: Svårt att säga. Det är omöjligt för oss att i tre program ge en heltäckande bild av en hel väljarkår naturligtvis - det är inte heller ambitionen. Vi ville prata med personer som också var del i intressanta skeenden - som Pajens resa mot att eventuellt bli politiker.

16:01, 26 January 2014

Kerstin: Hej! Hur kan ni överhuvudtaget låta en rasist prata i P1?

Måns Mosesson: Hej Kerstin, vi skildrar alla sidor av samhället. De här åsikterna finns och är därför viktiga att berätta om. Samtidigt förhåller vi oss kritiska till alla vi intervjuar oavsett ämne. Pajen tillhör en väljarskara som har växt de senaste åren. Vi är nyfikna och har ett uppdrag att berätta vilka de är.
/Robert Barkman, producent

16:02, 26 January 2014

camilla: Tack för en väldigt intressant dokumentär. Men jag har fortfarande svårt att förstå varför Pajen som själv blivit mobbad av svenskar nu vänder sig mot invandrare. Förstår du?

Måns Mosesson: Vill inte amatörpsykologisera för mycket - men tror att han, som själv bokstavligen fick slå sig in i samhället, med det i minnet upplever många andra som lata och lite bortskämda.

16:03, 26 January 2014

Yvonne: Måns! Du är helt otroligt bra, hur kan du behålla lugnet och ställa följdfrågor? Att du inte blir arg. Du måste ha ett stort hjärta och empati för alla och dessutom vara väldigt nyfiken på vad som driver människor och hur de formats av sina upplevelser. Det ska bli väldigt spännande att följa fortsättningen på detta.

Måns Mosesson: Tusen tack! Fortsätt lyssna!

16:04, 26 January 2014

Pelle w: Vilken är den journalistiska vinkeln på programidén?

Måns Mosesson: Att försöka beskriva en väljarkår som vi i media pratar mycket om, men sällan med. Kort uttryckt.

16:05, 26 January 2014

loa: Grattis Måns! Du har gjort ett utomordentligt intressant reportage där du låtit olika åsikter speglat och helt fantastiskt undvikit att vara tendentiös och dessutom hittat två värdiga och väldigt "reko" personer på "båda sidor"! Ser med mycket stort intresse fram till de kommande programmen!

Måns Mosesson: Kul att höra Loa!

16:06, 26 January 2014

ann-katrin: omtanke o medmänsklighet är vad jag har erfarenhet av från sd varför fick man inte höra mer om det och eventuellt en politikers uppdrag och mål

Måns Mosesson: Jag upplever Pajen som omtänksam, och tycker att man får höra åtminstone en del av hans tankar och motivation.

16:08, 26 January 2014

Zorro: Varför ingen kritisk fråga när Marianne tyckte att stora och livstidslånga kostnader var något "hon kunde bjuda på"? Det är ju inte hon som "bjuder", utan alla bv andra också!

Måns Mosesson: Jag ställer en kritisk följdfråga, där jag undrar vad hon menar med "so what" - så får hon ytterligare förklara sina tankar kring det.

16:10, 26 January 2014

Tompa: Varför ger ni Pajen så mycket utrymme?

Måns Mosesson: Hej Tompa!
Pajen tillhör en väljarskara som har växt mycket de senaste åren. Vi är nyfikna på vilka de är. Han var dessutom extra intressant eftersom han vill engagera sig politiskt. Dessutom vill vi göra ordentliga porträtt där människorna i programmen får utrymme att vara komplexa. Tack för frågan!
/Robert Barkman

16:11, 26 January 2014

Bosse: Varför heter programmet, En politiker blir till. Pajen har ju inte blivit politiker ännu, och kommer med all sannolikhet inte att bli det heller.

Måns Mosesson: För att det är hans ambition just nu att bli det. Processen är dock inte klar, jag beskriver bara precis början på hans resa. Vad som händer får vi se.

16:11, 26 January 2014

Anna: Vad fordras för att bli god man hade varit intressant att veta och lite mer vad det innebär!

Måns Mosesson: Jag har faktiskt ingen heltäckande bild av det. Sök dig vidare härifrån tex: http://ensamkommandebarn.skl.se

16:13, 26 January 2014

Jan-Åke Terning : Mycket intressant att lyssna till alla i programmet. Jag uppfattade att Marianne var god man, kanske till ett antal flyktingar. Jag tror att god man är ett ideellt uppdrag med viss ersättning. Det skulle vara intressant att få veta något om Mariannes bakgrund, yrke t.ex. Pajen talade ju en hel del om sin bakgrund och det var som sagt intressant.

Måns Mosesson: Tack för att du lyssnade! Marianne är absolut intressant, men man måste ju välja bort saker i varje program.

16:14, 26 January 2014

Anna: Vad menar ni med RUBRIKEN Rädda Sverige? Anna

Måns Mosesson: Hej Anna!
Rubriken går att läsa dubbelt. Det är upp till lyssnaren att avgöra hur den ska läsas. Tack för frågan!
/Robert Barkman, producent

16:15, 26 January 2014

loa: En fundering; jag tycker att du har gjort det här reportaget väldigt lyssnande och inte försökt "vränga till" någon av de olika personernas uppfattningar som de för fram men ändå ställt relevanta uppföljningsfrågor. Jag tror att det är ett sätt att få människor att lyssna på varandra men upplever att reportage väldigt ofta är "propagandistiska" och att deras enda syfte är att bevisa en åsikt.. Tycker du att jag har helt fel eller....?

Måns Mosesson: Det finns absolut propagandistiska reportage förstås, från alla möjliga håll. Bra att du upplever att det här inte var ett sånt.

16:16, 26 January 2014

Björn: Invandringskritiska brukar påstå att "Ensamkommande unga män" bara kommer som ankarpersoner och sedan kommer släkten. Och ditt program visar att kritikerna har rätt i detta fall. Ser du några problem med det

Måns Mosesson: Det är din bild. Jag låter Marianne svara på varför hon upplever det som rimligt att hela Abdullas familj får komma till Sverige, undan förtryck i Iran.

16:19, 26 January 2014

Linda: Bra program! Min man o jag har haft afghanska pojkar hos oss (som familjehem) och via dem fått lärdom om hur delar av världen ser ut. Pajen borde träffa några av dem. De är vanliga arbetargrabbar de flesta av dem, men med långt mycket hemskare upplevelser än någon av oss får under en hel livstid! Vi måste satsa på de ungdomar som faktiskt fått uppehållstillstånd här. De är här och kommer att delta i samhället fortsatta utveckling. Vill vi att det ska gå bra för samhället och dem? Då får vi anstränga oss och hjälpa till med integrationen!

Måns Mosesson: Intressant att höra, tack för att ni lyssnade!

16:20, 26 January 2014

Stig: Tack för ett bra program!

Måns Mosesson: Tack själv!

16:20, 26 January 2014

Anders Lindberg: Kvinnan som sade SO WHAT - DET BETALAR JAG GÄRNA om de kostnader som uppstår när fadern kommer hit och skall försörjas resten av sitt liv. Varför frågade du inte henne hur hon tänkte sköta betalningen, dvs hennes kontonummer o.s.v. ?

Måns Mosesson: Det är din bild. Jag låter Marianne svara på varför hon upplever det som rimligt att Abdullas familj får komma till Sverige, undan förtryck i Iran.

16:20, 26 January 2014

Elisabeth: Intressant program. Pajen framstår som en i grunden bra och hygglig person med egentligen vardagliga Svensson-åsikter, man ska sköta sig, inte ligga andra till last osv. Hoppas att det går bra för honom även i det politiska livet. Damen i programmet lät som "Tiffany Persson" men även hon en hygglig person, fast det där " det kan jag bjuda på" skulle jag vilja ha en följa upp fråga om. Vill hon ha höjda skatter för att bekosta ex seniorinvandring ? Det är lätt att vara generös med andras pengar.

Måns Mosesson: Jag tycker själv att jag problematiserar där genom att fråga vad hon menar med "so what". Jag tror att hennes bild är att det är fullt rimligt att Abdullahs pappa, som lever under förtryck i Iran, kan få komma hit.

16:22, 26 January 2014

Morran: Tack för ett intressant inslag. Normalt sett blir jag så provocerad av SD-folk att jag får ont i magen direkt. Men detta gick att lyssna på utan att gå i taket. Jag antar att en måste försöka se med empati även på de människor som en tycker saknar just empati ( = SD-folk ). Där kan din dokumentär vara till stor nytta tror jag.

Måns Mosesson: Tack för att du lyssnade. Fortsätt med det!

16:23, 26 January 2014

Sverker: Mycket spännande och lärorikt program! Ser fram emot fortsättning, hoppas vi kommer leva

Måns Mosesson: Tack Sverker, kul att höra!

16:23, 26 January 2014

William: Jag förstår inte riktigt vad programmet vill problematisera. Pajen känns som ungefär som vilken fotfolks-sverigedemokrat som beskrivits i media tidigare många gånger tidigare. Ungefär; jag har många invandrarekompisar som riktigt helyllemänniskor som vill "göra rätt för sig" och har själv taskig uppväxt, men "de där andra" invandrarna som bara utnyttjar, stjäl, föder barn osv...de ska f-n inte komma hit. Vad är det nya ni vill visa med detta program?

Måns Mosesson: Hej William,
Det är valår i år och vi tycker Pajen är extra intressant eftersom han vill engagera sig politiskt.
/Robert Barkman

16:24, 26 January 2014

Pelle W: Håller med alla om att det var ett bra program. Mer sådant som får oss att lyssna på varandra. Mer samtal.

Måns Mosesson: Tack Pelle! Kul att du lyssnade!

16:25, 26 January 2014

Linda: Abdulla och hans syskon kommer att bidra till det här samhället under sin livstid, mer än vad de kommer att kosta! Och då talar jag endast om pengar. Det finns t o m utredningar som visar på det. Men vi måste ju släppa in dem i samhället då, t ex genom att anställa dem. Håller med om att det var skönt med en normal samtalston i programmet. Det händer inte så ofta.

Måns Mosesson: Tusen tack Linda, kul att höra!

16:26, 26 January 2014

Barbara: För mer information om hur det är att vara god man för ensamkommande - det finns en bra förening: www.rgmv.se

16:26, 26 January 2014

Anders Lindberg: Kvinnan har ju arvode för var o en av sina uppdrag som GodMan. Har hon tänkt sig att skänka arvodet till att bekosta uppehället för Abdullahs pappa ?

Måns Mosesson: Jag tror att hennes bild är att det är fullt rimligt att Abdullahs far, som under många år levt under förtryck i Iran, kan få komma hit.

16:32, 26 January 2014

Warge: EN bild av sverigedemokrater, ganska vanlig kanske. Hoppas det kommer fler bilder av "dom där".

Måns Mosesson: Fortsätt gärna lyssna på serien, Warge! Två söndagar till.

16:34, 26 January 2014

Sven: Hur gammal är Måns och vad har han för bakgrund?

Måns Mosesson: Hej Sven!
Här kan du läsa mer om Måns: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=909&artikel=5766226

/Robert Barkman

16:34, 26 January 2014

Tette: Hej, när Pajen säger att dom barn/ungomar som inte vill ta emot det som erbjuds och inte heller vill sätta sig in in den svenska kulturen så ska dom ta och resa hem igen. Men herregud, att dom vill hålla sig till sin egen kultur är väl helt förståeligt i den situation som dom befinner sig i. Det för dom välkända är ju det enda som dessa barn/ungdomar har att hålla sig i. Hur tänker du och vilken empati besitter du?

Måns Mosesson: Hej Tette! Menar du hur jag tänker eller hur Pajen tänker? Pajen kan jag inte svara för, mer än den beskrivning av honom jag försöker ge i programmet.

16:36, 26 January 2014

Pelle : Snart sagt hela den svenska journalistkåren analyserar idag högerflanken inför valet. När kommer några av er att syna vänsteryttrarna och deras påläggskalvar?

Måns Mosesson: Hej Pelle! Kul att du lyssnade. Vi är en redaktion som naturligtvis inte kan svara för hela den svenska journalistkåren. Vi upplever att SDs väljare ofta beskrivs mer i termer av siffror och tendenser, än som personer.

16:39, 26 January 2014

Marcella: SD:s argument nr 1 vederlägger "godeman-kvinnans" alla- aldrig så "hjärtknipande" EGNA motiv. Med samma kostnad KUNDE vi hjälpa 1000-falt fler på plats och INTE bara de killar, som hitsmugglats för jättesummor !

Måns Mosesson: Det är din bild Marcella. Jag tror att Mariannes bild är att det är fullt rimligt att Abdullahs far, som under många år levt under förtryck i Iran, kan få komma hit.

16:41, 26 January 2014

Barbara: Repris? När?

Måns Mosesson: Hej Barbara,
"En politiker blir till" sänds igen 1/2 kl. 23.07 och 10/2 kl. 00.02. På sverigesradio.se/p1/dokumentar finns den att lyssna på nu och som podd i appen Sveriges Radio Play
/Robert Barkman

16:42, 26 January 2014

Kristina Jönsson: Tack för ett ärligt program. Det var ovanligt nyanserat och som lyssnare så fick man höra på två sidor av kanske samma historia, en historia där rädslan spelar huvudrollen. Rädslan som de unga flyktingarna bär på och rädslan som en "gammal knegare" bär på, rädslan för det okända och att inte veta vad som kommer hända i framtiden. Det var skönt med ett program som gav plats för att ta in olika åsikter och för personer i en fråga som annars brukar färgas mer svart-vit och/eller där media brukar propagera för "rätt åsikt" mer eller mindre tydligt. Min förståelse ökade i alla fall lite grann (för båda SD och för Marianne som jag gissar är mer vänster) och det känns ju viktigt, speciellt under ett valår.

Måns Mosesson: Tusen tack Kristina, fint att höra! Fortsätt gärna lyssna på serien!

16:44, 26 January 2014

Modesty: Intressant att "gamla" invandrare har glömt varför de kom till Sverige som tex Pajen. När vi kom till Sverige 63 fick vi höra att finnarna dra kniv och vi ska akta oss för dem. Men mina föräldrar som var humanister sa till oss barn att när vi träffa människor vi inte skulle utgå ifrån människas nationalitet utan att se människan bakom. Tyvärr Pajen på grund av sin rädsla blir likadan som de som trakasserade honom. Kolla hur det ser ut i världen istället ingen vill lämna sitt land utan anledning.

16:55, 26 January 2014

Måns Mosesson: Hej allihopa! Tack för att ni lyssnade, och tack för ett intressant samtal! Fortsätt gärna lyssna på Rädda Sverige de kommande två veckorna, hälsningar Måns

17:00, 26 January 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista