Så jobbade jag med "En politiker blir till"

Det här programmet har sin upprinnelse i ett tidigare reportage. Vintern 2009 var jag i Teckomatorp, för programmet Verkligheten i P3:s räkning. Där hade ett nedlagt hotell på kort varsel gjorts om till ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn- och ungdomar, och många av samhällets invånare var misstänksamma och upprörda.

En av dem var Marianne Skogh Jönsson, som hade börjat låsa dörrarna och titta sig om axeln på kvällarna, övertygad om att de nyanlända killarna från Afghanistan var våldsamma och tjuvaktiga.

När jag träffade henne hade hennes inställning dock precis börjat förändras: hon hade varit på ett informationsmöte och hört berättelser om de ensamkommandes många gånger svåra situation, och då genast bestämt sig för att istället bli god man åt några av dem.

Efter ett par dagars dörrknackning i Teckomatorp, då jag utan mikrofon talade med de som ville om deras syn på samhällets transitboende, så träffade jag en tisdagskväll Pajen Paajanen på den lokala dartklubben. Han berättade att han själv hade finsk bakgrund och många utländska vänner, men att han utan tvekan skulle rösta på SD till hösten. Han sa att han – som bokstavligt talat slog sig in i det svenska samhället – i förhållande till sig själv upplevde många av de nyanlända i Sverige som bortskämda och lata.

Jag har träffat Pajen fem, sex gånger och under våra möten blev han allt mer bestämd i en tanke som funnits i hans huvud länge, men som han inte tidigare gjort verklighet av – han skulle kontakta SD Eslövs gruppledare för att se om det fanns möjlighet att själv bli politiker. 

Måns Mosesson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista