Så jobbade jag med "Flykten från pisslandet"

I mars förra året läste jag en djupt islamofobisk insändare på sajten Avpixlat, undertecknad av en grupp vänner som kallade sig för ”Nybyggarna”. De skrev att de hade tröttnat på att bo i Malmö, en stad de ansåg hade börjat likna en ”muslimsk enklav”.

Nu hade vännerna planer på att lämna Malmö och själva bygga ett nytt, inmurat samhälle: ”På denna plats ska vi, som tycker lika, kunna leva och bo”, skrev de. Deras flyktfantasi gjorde mig intresserad, men eftersom de skrev anonymt skulle det bli svårt att få tag på dem. Istället gick jag in på Flashback.

Flashback är Sveriges överlägset största diskussionsforum på nätet, här skriver hundratusentals svenskar, om allt från barnmat till kändisskvaller till politik. Även här skriver många anonymt, men det går ändå att ta kontakt med dem som skriver, genom privata meddelanden.

En av avdelningarna på Flashback kallas för Integration och invandring, och jag märkte att den här diskussionen – om att fly mångkulturen i Sverige – fanns även här. Här uttrycktes också ofta beundran för Sverigedemokraterna, och här fanns regelmässigt en djup misstro till etablerade, svenska medier.

Genom privata meddelanden på Flashback, och i vissa fall genom mejl, tog jag kontakt med ett 40-tal personer som uttryckte tankar om att lämna landet, eller som redan hade gjort det. Tre av dem som kunde tänka sig att ställa upp på intervju var dessutom del av samma tråd – den som hette ”Fly från Sverige”. De blev personerna kring vilka programmet kretsar.

Därtill har jag velat ge en bild av hur samtalen kan se ut, på just den här avdelningen på Flashback. Jag har gått igenom ett tjugotal diskussionstrådar allt som allt, men valt att i programmet enbart citera ur de som tydligt kretsar kring samma frågeställning: vart ska man flytta om man upplever mångkulturen i Sverige som ett problem?

Måns Mosesson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista