Chatt med Måns Mosesson efter dokumentären "Flykten från Pisslandet"

Christoffer Malm : Hej och välkommen till chatten med Måns Mosesson som gjort dokumentärserien Rädda Sverige! Här kan ni chatta med honom om del två som heter "Flykten från pisslandet".
Måns svarar på så många frågor som vi bara hinner fram till klockan 17.

15:54, 2 February 2014

Sandra: Tack för ett bra program! Jag undrar hur ni fått kontakt med de här människorna?

Måns Mosesson : Tack Sandra! De tre huvudpersonerna har jag funnit genom Flashbacktråden Fly från Sverige, där de alla varit en del. Fördelen med Flashback är ju att det går att ta kontakt med de som skriver där, genom personliga meddelanden. Daniel kontaktade jag genom vanligt mejl. Du kan läsa mer om hur jag jobbat med programmet här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?FormatId=108&ProgramId=909&Artikel=5773427

15:56, 2 February 2014

Simon: Det känns skönt att någon orkar lyfta de galenskaper och absurda uttalanden som främst människor på just Flashback gör. Tidigare har jag funderat på hur mycket kontakt med verkligheten dessa människor har haft men nu har man fått svar på detta. Noll kontakt med verkligheten. Människor som har snöat in sig i sin samhällssyn. Det tackar jag för, ett problem mindre att bry sig om. Har du upplevt frustration under tiden du arbetade med detta? Hur gick dina tankar när du pratade med dessa människor? Går det att enligt dig påverka dessa människor? Tack för en bra dokumentär.

Måns Mosesson : Jag upplever att många av dem jag träffat och haft kontakt med har ett väldigt begränsat informationsflöde, och är i en värld där ens världsbild mycket sällan utmanas. Men att prata med dem går naturligtvis utmärkt, med respekt och kritiskt öga. Tack för att du lysnnade!

16:00, 2 February 2014

Noomi Augustsson f. 1947: Jag vill nu bara tacka för ett förfärligt bra gjort radioprogram!

16:00, 2 February 2014

Anett: Vad hände med Anton? Varför åkte han inte till London? Insåg han att han skullle bli en förhatlig invandrare...?

Måns Mosesson : Att han inte kom iväg nu har främst med personliga anledningar att göra, som jag av respekt till honom inte vill gå in på. Men han hoppas fortfarande komma iväg så småningom.

16:01, 2 February 2014

Birgitta Wannberg: Måns - "visa på istället för att berätta" har du lyckats med. Det säger mer än 1000 beskrivningar. Fler program av dig emotses med stort intresse. Tack.

16:02, 2 February 2014

Stefan Herneys: Hej, bra ljud och mix i programmet.. känsloladdat. Jag skulle vilja veta om du har blivit censurerad innan sändningen, då ämnet är minsta sagt kontroversiellt.

Måns Mosesson : Hej Stefan, kul att du gillade programmet! Ämnet är kontroversiellt, men vår övertygelse är att många lyssnare inte har någon inblick i den här världen och därför känns det viktigt att berätta om ändå.

16:02, 2 February 2014

Hasse: Tack för ett mycket intressant program. Det känns som om de lever i en annan värld än jag gör. En slags fantasivärld. Men, vi lever nog alla i en fantasivärld och just därför så viktigt att få del av andras tankar om dessa saker...

16:05, 2 February 2014

JLR: Hur fan kan man sända ett program som sätter Sverigedemokraternas parti i centrum. Är det tillåtet med partipropaganda i SR. Jag tänker anmäla ditt progam till Radionämnden. Och bortsett partipropagandan så var programmet rena skiten. Att tala om människor från olika kulturer på detta sätt och göra kulturskillnader till ett problem är vidrigt. En människa från en främmande kultur kan berika vår egen, om han lär sig OCKSÅ att förstå den nya. Kulturer står inte mot varandra. De kompletterar varandra. De som står mot varandra är alla dessa enögda idioter som (liksom preogrammakarna) envisas yi att se den andra som ett problem.

Måns Mosesson : Hej! Tack för att du lyssnade! Vi vill prata med SD-väljare för att de är en väljargrupp som vi i media fortfarande pratar mycket mer om, än med. Inom public service har vi ett uppdrag att skildra och problematisera alla rörelser och tendenser i samhället - men med kritisk blick. För att förstå vår samtid måste vi först få syn på den.

16:07, 2 February 2014

Anna: Hur faaaan kan P1 sända ett sånt rasistisk program !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Christoffer Malm, Sveriges Radio: Hej! Vi skildrar hela Sverige. För att förstå samtiden och det samhälle som omger oss så behöver vi skildra även det yttersta och svåraste. Vi behöver lyssna, vi behöver förstå, men vi behöver inte ha förståelse. / Louise Welander, ansvarig utgivare Samhällsredaktionen

16:11, 2 February 2014

Martin: Hej! Jag som SD-väljare känner inte igen någon av de åsikter personerna i din dokumentär har. Jag och mina vänner vill inte fly landet, vi ogillar inte invandrare eller flyktingar - bara Sveriges flyktingpolitik. Så jag antar att själva syftet med dokumentären inte är att ge en en bred bild av "Sverigevänliga" människor utan bara den klick från Flashback som får representera oss alla?

Måns Mosesson : Hej Martin, kul att du lyssnade! Syftet med den här serien är att bredda bilden av SD:s väljare något. Däremot påstår vi inte att det här är en heltäckande eller fullt representativ bild av alla SD-väljare. Den bilden går naturligtvis inte att ge på tre timmar radio. Men jag upplever att serien som helhet ger en bild av några olika typer av SD-väljare. Lyssna gärna på förra veckans program En politiker blir till också!

16:11, 2 February 2014

Richard: Fantastiskt bra o intressant program, bra gjort! Skrämmande bild med människor som begränsar sin världsbild, genom ett så ensidigt informationssökande! Viktigt med sådana här program, tack!

16:11, 2 February 2014

Namn: Mycket intressant program. Har du koll på hur många som faktiskt har emigrerat, av de som har skrivit i Flashbackstråden? Och han som ville emigrera till England, kom han någonsin iväg?

Måns Mosesson : Hej, kul att du gillade det! Nej, jag vågar inte säga exakt hur många som faktiskt flyttat av de här anledningarna - jag har varit i kontakt med ett 20-tal ungefär. Anton hoppas fortfarande på att komma iväg så småningom.

16:12, 2 February 2014

Jonas Bohman: Tack för en bra dokumentär. Fanns mycket i dokumentären som jag håller med om. Undviker själv att läsa morgon- och dagstidningar, då jag anser att man undanhåller läsarna relevant information om exv. invandringens konsekvenser. Bara positivt och inget negativt. Inget om kostnader och den skenande kriminaliteten, segregationen, urdåliga skolor. Har full förståelse att det bildats missnöjespartier som Sverigedemokraterna. Tycker det är jättebra att det utkommer alternativa tidningar som Nya Tider, som skriver utan skygglappar. Internet är definitivt en välsignelse, där man kan skriva av sig. Visst finns där mycket skräp, men det är bara att klicka bort. Jag anser att det är etablerad media som Sveriges Radio, Sveriges Television, Dagens Nyheter osv. som har skapat det klimat som vi idag har i Sverige. Man är inte rasist bara för man är kritiskt till förd invandrings- och integationspolitik av idag. Släpp debatten fri istället, givetvis på ett civiliserat sätt, och låt oss få diskutera problemen som finns idag. Alla ser elefanten i rummet, alla ser att kejsaren är naken. Det börjar bli pinsamt nu. Vi som bor i Skåne kan lyssna på dansk radio och se på TV, och där är ett helt annan debattnivå.

16:13, 2 February 2014

Hasse: Deltagarna i programmet verkar ha en romantisk längtan efter någonting. Ordning, renhet, ett stabilt förutsägbart samhälle. De verkar ledsna och besvikna, något har gått sönder för dem. Vore intressant att följa upp hur de ser på saken efetr några år i främmande land....

16:13, 2 February 2014

anne stigare: Hej! Sublimt j-la helkul! bortsett fån att det hela är hur sorgligt som helst. Slutrepliken satt som en smäck ( ursäkta den vulgära formuleringen men den kommunicerar onekligen väldigt effektivt vad jag (hoppeligen också majoriteten av övriga lyssnare) kände. min dominerande undran är: vad använde du för mantra för att inte reagera och börja argumentera själv och därmed rasera hela inspelningssituationen?

Måns Mosesson : Hej Anne! Jag drivs mycket av min nyfikenhet tror jag. Jag vill gärna träffa personer från världar som jag själv inte alls är en del av, för mig är det ett sätt att få syn på Sverige och min samtid. Så jag försöker bemöta de här människorna med respekt, men hela tiden också med en kritisk grundhållning.

16:16, 2 February 2014

Johan: Tack för ett bra program! Man funderar på om dessa individer inser att de blir, typ invandrare, när de flyttar till ett annat land.

16:18, 2 February 2014

Kalas: Hur skall vi uppmuntra skillnaden. Det svenska och det andra. I programmet längtar man efter identitet, förebilder och vet ej vart de skall söka.

16:18, 2 February 2014

Anna: Problemet är att de övriga partierna utom SD säger ungefär att "vi lyssnar inte på dig". Det finns en konsensuskultur som ofta kallas PK. Att exkludera människor skapar utanförskap som kan skapa farliga människor i mindre grupper. JAG tror att om man lyssnar på alla så kan vi inkludera alla.

16:19, 2 February 2014

Sigrid: Hej Måns! Jätteintressant program, funderar ni inom SR på ett liknande program om miljöpartister på Södermalm och söder om söder? Det vore intressant att få en inblick i hur de formar sin världsbild, vilka forum de hänger på osv.

Måns Mosesson : Hej Sigrid! Kul att du gillade! För min del hör jag gärna det programmet!

16:20, 2 February 2014

Erik: Tack för ett intressant program! En personlig fråga kanske, men du kanske har ett svar: hur tror du man kan fördjupa denna grupp av människors syns på sin omvärld? Kan man rubba deras övertygelse på något sätt?

Måns Mosesson : Hm, svårt att säga. Men jag hoppas och tror någonstans att det här är en början. Många av dem jag varit i kontakt med är i grunden väldigt besvikna över att de känner sig exkluderade ur det offentliga samtalet. Släpper den frustrationen något tror jag också att många av dem skulle börja bredda sin världsbild.

16:22, 2 February 2014

Hagar Kennemo: Kul att läsa kommentarerna. Jag brukar räkna invektiven och svordommarna i såna här debatter. Det är alltid "antirasisterna" som har flest.

16:24, 2 February 2014

Ingrid: I dagarna har vi läst om två Svenskar som oberoende av varandra har gripits i Spanien för mord och våldtäkt. Med den logik som SD och andra främlingsfientliga uttrycker, är alla svenskar mördare och våldtäktsmän. Det finns en mycket intressant dokumentär som sändes för några år sedan om svensksr i Spanien. Svenskarnal lärde sig inte spanska, satte sina barn i svenska skolor och ansågs av spsnjorer vara brottsliga och alkoholiserade. De svenska tonåringarna bildade gäng och umgicks inte med spanska tonåringar. Människor är människor och utvecklar samma beteende osvsett om man är klimatflykting från Sverige i Spanien eller flyr till Sverige pga omständigheter i sitt ursprungsland

16:24, 2 February 2014

Anna2: Tack för ett mycket intressant program, men samtidigt börjar jag undra om de som kom till tals lever i ett helt annat land än jag gör. Det romantiserande om att "det var bättre förr". Men utvecklingen har gått framåt, vi lever i ett globalt samhälle. Jag är mellanchef i ett av Sveriges största industriföretag och vore det inte för "invandrarnas"kompetenser hade vi inte haft några produkter att konkurrera med på marknaden. Sverige är ett litet land, anmärkningsvärt att insikten om det saknas. Personligen saknade jag kvinnornas syn på detta ämne. Jag kan inte förstå att tex SD kan ha en enda kvinnlig väljare meddelas 50-tals kvinnosyn.

16:26, 2 February 2014

Klas: Innehållet färgades av ljudeffekter. Det var synd. Ett ärligt program manipulerar inte lyssnarna på detta sätt.

Måns Mosesson : Hej Klas, kul att du lyssnade! Syynd att ljudeffekterna störde dig. De var inte menade att manipulera, utan enbart att illustrera ett pågående samtal i trådarna på Flashback.

16:28, 2 February 2014

Martin igen: Jag såg fram emot att lyssna på programmet när det påannonserades men så här i efterhand så var nog inte dokumentären riktigt vad jag hade tänkt. Men men, det var nog ett effektivt sätt att sprida felaktiga bilder om oss "vanliga människor" som röstar på SD. Vi är lite trötta på att bli sedda som rasister eller lågutbildad bönder på landsbygden. Vi är precis som alla andra, tro mig! Men bara en gnutta besvikna på hur Sveriges styrande ror skutan...

Måns Mosesson : Hej Martin! Vi påstår ju ingenstans att det här är en heltäckande, fullt representativ bild av SD:s väljare. Den bilden går inte att ge på tre timmar radio. Vi har letat efter olika typer av personer som inte bara röstar på SD, utan också är en del av en berättelse och skeende.

16:29, 2 February 2014

Alex: Hej Måns! Intressant program, av vilken anledning valde ni personerna som medverkade i programmet? det vore kul om ni någon gång kunde ta med personer med akademisk bakgrund och bra jobb som var kritiska till invandringen i vårt land och inte bara sjukskrivna personer som satt bakom en datorskärm dagarna ändå. Men det kommer nog inte att ske av samma anledning som titeln "hur mycket rasism tål Sverige" inte blir ändrad till "Hur mycket invandringskritik tål Sverige"

Måns Mosesson : Hej Alex! Vi har försökt hitta personer som är del i skeenden och personliga processer. Den här världen på Flashback är något många lyssnare är omedvetna om att den finns - därför ville vi beskriva den i just det här programmet.

16:32, 2 February 2014

Nila: Jättebra skildring och mkt bra att få höra de här personerna prata, ensamheten och ångesten riktigt skär igenom en.

16:33, 2 February 2014

Pops: Hörde tyvärr bara sista delen i programmet så jag ska ta igen det. Varför valde han London? Där är ju ännu "värre". T o m en man som John Clease frågade sig var alla engelsmän tagit vägen i London. (Det fick han dock mycket skit för.) Hörde bara sista delen i programmet så han kanske sa något tidigare? Med såna vänner som JLR nedan behöver man inte några fiender!

Måns Mosesson : Hej! Anton blev intresserad av England för att han fått kontakt med en arbetsgivare där som visat intresse för att anställa honom. Och så menar han att mångkulturen finns överallt i världen nu, så den kan han ändå inte fly. Huvudsaken för honom tycks vara att lämna Sverige och sluta betala skatt här.

16:35, 2 February 2014

Klas: Men förstå att inläggen i Flashback hade framtonat på ett helt annat sätt om du lagt in Alvo Perth... Det är inte så att jag sympatiserar med SD, jag bara hatar all onödig manipulering. Editering är nog, man behöver inte spela på människors känslor med ljudeffekter och musik. Du kan deleta det här inlägget också.

Måns Mosesson : Hej igen Klas! Det där har att göra med tycke och smak, tror jag. Jag tycker ljudeffekterna funkar bra, du gör inte det - osäker på om vi kommer komma överens kring det. Tack för dina synpunkter!

16:37, 2 February 2014

L: För den som tror att det vore bättre att flytta till Japan kan jag upplysa om att Japan är ett mycket rasistiska land - även mot 'vita'.

16:38, 2 February 2014

Christoffer Malm, Sveriges Radio: Tack för alla frågor! Måns Mosesson finns kvar i runt tjugo minuter till, så passa på att ställa dina frågor om dokumentären.

16:40, 2 February 2014

Otacksamma Föräldern: Saknar kommentar om den isolationism som de intervjuade ger uttryck för. Om deras åsikter skall anses vara "kontextualiserade" på samma sätt som ni kräver av Timbuktu och Sebbe Staxx så behöver programledaren redovisa vad som blir konsekvenserna av deras världsbild. Jag är Politiskt Korrekt och stolt!

Måns Mosesson : Hej, kul att du lyssnade! Jag tycker en stor del av programmets poäng är just den isolation du nämner - och konsekvensen: att huvudpersonerna vantrivs och vill fly.

16:41, 2 February 2014

Mikael: Hej, ett annan intressant frågeställning hade ju varit att fråga ledare för landets partier vad dom ska göra för att komma tillrätta med problemen med mångkulturen så att personerna som medverkar i programmet kan tänka sig att stanna i Sverige?

16:42, 2 February 2014

Elisabeth: Tack för ett efterlängtat program! Har själv gått i tankar vart man skulle kunna emigrera. Dock har jag barn o barnbarn i Sverige o vill därför inte ge mig iväg. När SD får 11 % som i sista opinionsmätningen borde de tas på allvar. Ngt som du gjorde i ditt program Måns M. Partier som ligger under 4% spärren ska få hur mycket tid som helst o dessutom ministrar etc. SD är tredje största parti just nu just för de tar invandrarfrågan på allvar. I senaste SOM-undersökningen var det 43% av de som svarade som inte ville ha mer invandring (el om det var att de tyckte vi hade för stor invandring). När ska journalister o politiker äntligen förstå hur djupt förankrad en förändring till mindre invandring finns i Sverige idag. Dessa journalister o politiker lever inte i de segregerade områden som vi har runt om i Sverige o kan inte riktigt sätta sig in i de enorma sociala o ekonomiska problem som vi har och som inte kan få en bättring om vi som enda land i Europa fortsätter att ta mest invandrare per capita.

16:43, 2 February 2014

Jonas: Hej - bra reportagehantverk, bra skildring för att ytterligare smutskasta SD-väljare genom guilt by association.. Som att påskina att man vill ge en bredare bild av tex socialdemokratiska väljare genom att intervjua en vilsen bilbrandsaktivist och fråga honom om hur han ser att Socialdemokraternas politik legitimerar hans galenskaper...

Måns Mosesson : Hej Jonas! För mig är det intressant att extremt obehagliga åsikter på Flashback delar rum med mindre extrema åsikter. Alla i de här trådarna är naturligtvis unika, och blir påverkade av varandra - som i alla samtal. Men Anton säger ju också att han själv inte litar på allt som står i dessa flykttrådar.

16:44, 2 February 2014

Siemens: Onekligen anmärkningsvärt att så många i kommentarerna menar att SD:arna är enkelspåriga, har en begränsad världsbild, har en ovilja att läsa annan information än den som stämmer överens med världsbilden etc när de är minst lika goda kålsupare själva. Hur många som röstar på S eller MP har ens övervägt att gå in på en nationalistisk websida? Jag uppmanar alla att läsa media med varierande infallsvinklar, från mainstreammedia som DN, GP, SR etc till sidor som Realisten eller Motpol, men även de mer vänsterextrema alternativen. Sedan är det upp till förnuftet att behandla informationen.

16:45, 2 February 2014

William: Bra och belysande program, fick mig att täbka på det gama ordspråket om stt se grandet i grannes öga, men inte förmå att se bjölken i sitt eget.. Mycket som behövsvpratas mer om. Tack för Ditt bidrag.

16:48, 2 February 2014

Ingrid: Det tragiska ( och till viss del komiska) är att de medverkande inte ser sammahanget mellan sin egen"flykt" och den att invandrare som kommer till Sverige flyr från något. Tack för ett bra program där dessa människora kommer upp med sina sanningar och som på ett elegant sätt faktiskt motsäger sig själva

16:48, 2 February 2014

Marie: att inte träda fram då det blir stora konsekvenser för dessa människor. Uteslutning ur fack, social utfrysning och utlagda med personnummer och bild på diverse olika sidor. Genomsnittet som väljer SD är inte sjukskrivna samhällsfrånvända människor.

Måns Mosesson : Hej Marie, rädslan för liknande konsekvenser finns hos många jag varit i kontakt med. Just därför har vi ändrat namnen på de vi i programmet kallar för Anton och Björn.

16:50, 2 February 2014

Undrande: Hur representativt är detta bland SD-väljarna egentligen? Undrar verkligen.

Måns Mosesson : Hej, kul att du lyssnade! Jag kan inte riktigt svara på det, ärligt talat. Men klart är att SD-sympatier är väldigt vanliga i de här trådarna på Flashback. Och jag tror att misstroendet mot oss i media är representativt för många SD-väljare.

16:54, 2 February 2014

Undrande: Ni påstår inte att dokumentären ska representera SD-väljarna. Men man undrar ju vad som driver fram just dessa representanter, det är ju uppenbarligen ett val från er sida.

Måns Mosesson : Visst är det ett val. Vi har försökt hitta personer som är del i specifika historier och skeenden. Pajen i förra programmet ville bli politiker, de här vill flytta utomlands... Så visst gör vi val, det är ju en förutsättning för allt berättande.

16:56, 2 February 2014

Måns Mosesson : Hej allihopa! Tusen tack för det här samtalet - mycket intressant! Fortsätt gärna lyssna på vår serie Rädda Sverige - sista delen sänds nästa söndag 15.03 och heter Svart lucia. Trevlig söndag nu, hälsar Måns

17:01, 2 February 2014

Christoffer Malm, Sveriges Radio: ...och därmed är chatten med Måns Mosesson avslutad. Tack för alla frågor och funderingar! Chatten kommer finnas att läsa på Sveriges Radios hemsida även framledes. Tack!

17:02, 2 February 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista