Chatt med Måns Mosesson efter dokumentären "Svart lucia"

Christoffer Malm, moderator: Hej och välkomna till chatten om den tredje och avslutande delen av dokumentärserien Rädda Sverige. Här kan du ställa frågor till Måns Mosesson, som gjort dokumentärerna. Han svarar på frågor till runt klockan 17!

15:51, 9 February 2014

Ulrika: Hej och tack för en utmärkt dokumentärserie ! Så, så viktigt att uppmärksamma. Jag undrar om du vet hur Astrid och Alex mår idag och vilken hjälp de fått genom detta? Tack igen ! Ulrika, Östersund

Måns Mosesson : Hej Ulrika, tack själv! Jag upplever att både Astrid och Alex har tagit det här förhållandevis bra. Astrid och hennes omgivning tyckte det var jobbigt förstås, men tycker nu i efterhand att det är viktigt att prata om det.

15:56, 9 February 2014

Martin: Hej Jag är väldigt imponerad av ditt sätt att jobba. Du balanserar perfekt mellan ifrågasättande av dumheter utan att trycka ner personen. Det gäller att få dem att våga öppna upp sig och prata om vad som verkligen rör sig mellan öronen. Ofta när man försöker debattera med främlingsfientliga slutar det med att de känner sig påhoppade och sluter sig. De blir offer. Det är därför avpixlat är så populärt, där är det ingen som säger emot. Vi som vill ha ett öppet samhälle måste våga ta det lugnt och lyssna. Rasism är oftast symptom på något annat. Vi kommer ingenstans med att slänga logiska argument i pannan på dem. Mycket spännande radioprogram! Bra jobbat.

Måns Mosesson : Tusen tack Martin, vad roligt att höra!

15:56, 9 February 2014

Bettan: Vem är du Måns mosesson?

Christoffer Malm, moderator: Hej! Här kan du läsa mer om Måns Mosesson, som gjort dokumentärserien: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=909&artikel=5766226

15:57, 9 February 2014

Greta: Jag har inte hört alla delar men vill tacka för ett bra jobb! Har du mött några reaktioner från de som medverkat i serien, exempelvis över hur de framställs?

Måns Mosesson : Hej Greta, tack! Alla huvudpersonerna i det här programmet har fått lyssna i förhand och tycker att jag framställer de på ett korrekt vis.

15:59, 9 February 2014

#baldotanten: Tack för ett riktigt bra reportage!

Måns Mosesson : Tack själv!

16:00, 9 February 2014

Ester: Jag kan ha missat detaljer men undrar hur du fick tag på avpixlatrösterna?

Måns Mosesson : Hej Ester! Ann-Katrin åkte jag hem till, Kjell tog jag kontakt med över nätet. Läs gärna en mer utförlig beskrivning av arbetet bakom dokumentären här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?FormatId=108&ProgramId=909&Artikel=5779850

16:02, 9 February 2014

Micke: Hej. De två personerna som valts ut som väljare, känns som att man medvetet valt ut dessa två personer enbart för att förmedla en väldigt vinklad typ av den typiske väljaren. Jag som SD-sympatisör känner inte alls igen mig i deras rasistiska argument. Varför välja bottenskrapet istället för två "riktiga" SD-väljare och he en mer korrekt bild av den typiska SD-väljaren?

Måns Mosesson : Hej Micke, tack för att du lyssnade! Ann-Katrin och Kjell skrev båda i kommentarsfältet för den Avpixlat-artikel som programmet kretsar kring, de röstar dessutom på SD. Därför är de förstås naturliga att prata med här.

16:05, 9 February 2014

Martin: Har du själv blivit mål för näthat efter din serie?

Måns Mosesson : Hej Martin! Innan serien började sändas var det många som var misstänksamma och upprörda på olika forum på nätet. Nu upplever jag att det har lugnat ner sig något.

16:07, 9 February 2014

Maria: Klasskilnader grogrund för rasism.serien visar på sociala förändringar i samhället. Tack för en viktig serie!

Måns Mosesson : Tack för att du lyssnat, Maria!

16:08, 9 February 2014

Therese B: Varför är alla dessa rasister så fega tror du? Anonyma på avpixlat, eller i svarta huvor och nattliga räder. Vad skulle hända om de fick möta t ex Astrid och prata med henne?

Måns Mosesson : Jag upplever att både Kjell och Ann-Katrin när vi pratat kring det här fått syn på just det, att de indirekt riktade sig mot verkliga personer när de skrev. Och Kjell ber ju också om ursäkt i slutet.

16:10, 9 February 2014

E: Jag tycker det är lågt att spela på ett barns känslor. Man tog medvetet ett svart barn för man visste hur reaktionerna skulle bli. Lite som Ecce Homo-utställningen vet man vad reaktionerna kommer bli men provocerar medvetet. Sen skyller man på rasism. Sluta använd barn i kulturmarxistisk propaganda, det är ni kulturmarxister som sätter barnen i fokus så här, inte rasisterna.

Robert Barkman : Hej E,
Skälet till att vi berättar den här historien är att det blev så stor uppståndelse på Avpixlat, att den väckte så många rasistiska reaktioner. Dessutom är det viktigt att berätta om människorna som finns med i det här. Dels personerna som skrev men också Astrid som fick utstå hatet som riktade sig mot henne.
Tack för att du lyssnade. Hälsningar,

16:10, 9 February 2014

Lucy: Hej, tyckte reportaget var jätte bra. Jag läste själv när Avpixlat skrev om Astrid, jag blev förvånad över hur uppenbart rasismen uttrycktes. Hur gick ni till väga att finna skribenterna till kommentarerna och berättade de varför de ställde upp?

Måns Mosesson : Hej Lucy, tack för att du lyssnade! Här kan du läsa mer kring hur jag jobbat med programmet: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?FormatId=108&ProgramId=909&Artikel=5779850

16:11, 9 February 2014

Jonas: Hej Måns! Tycker upplägget var mycket olyckligt där du ställer avpixlatläsare mot barn med invandrarbakgrund. Blev själv mycket upprörd när jag såg luciatådet 2012, men var ju SVT som förstörde vår fina tradition. Hade varit mer intressant att granska hur dessa beslut togs inom SVT och på vilka grunder.

Måns Mosesson : Hej Jonas! Det här programmet handlar inte om SVT:s beslut och huruvida det här var en bra sändning eller inte - det handlar om varför en mörkhyad lucia och två rappare väcker sådana reaktioner, och varför många tycks uppleva det du skriver, att det "förstörde vår fina tradition". Dessutom ville vi beskriva hur det var för Astrid och hennes omgivning att utsättas för detta hat.

16:15, 9 February 2014

Therese B: Jag såg detta luciatåg och blev så oerhört glad och upplivad! Jag tror det går 1.000 som jag på varje avpixlat-kommentator. Eller?

Måns Mosesson : Hej Therese - javisst, så är det förstås. Men det känns viktigt att lyfta upp de hatiska och rasistiska reaktionerna också.

16:16, 9 February 2014

Anna: Tack SR för att ni sänt denna dokumentärserie. Den debatt vi har/har haft ofta är så oerhört onyanserad och simpel. Höj nivån, konkretisera, reflektera över retoriken som används från alla håll och granska begreppen. Fint jobb Måns, jag hoppas du får mer tid etern i synnerhet eftersom det väntar nytt val till hösten.

Måns Mosesson : Hej Anna, va kul att du gillat programmen!

16:17, 9 February 2014

Bertil: Vad var din målsättning med programmet, att lyfta fram problemet med Avpixlat, eller att visa på en utbredd rasism i Sverige?

Måns Mosesson : Hej Bertil! Jag skulle säga att målsättningen var två: att beskriva hur det är att bli utsatt för hat på nätet, och att faktiskt möta några av dem som reagerade på sändningen och skrev om den.

16:19, 9 February 2014

Eva: Detta program del 3 av 3 var inte bra alls! Trodde programmet skulle berätta om de som röstar på SD, men istället tar ni fram någon som faktiskt är rasist!?! Vi som röstar på SD har noll tolerans kring att döma någon utifrån hudfärg. Vi är inga rasister alls, vi är realister o ser vad som händer här!

Måns Mosesson : Hej Eva! Programmet, eller programserien, påstår inte att alla som röstar på SD är rasister. Men några är det alldeles uppenbart. Kjell för ju dessutom ett resonemang i programmet kring att sådana som han - som är för extrema i sina åsikter för att vara medlem i partiet - ändå är en viktig och lojal skara väljare, som han ser det.

16:21, 9 February 2014

Martin: Det kan ju knappast kommit som en överraskning att rasisterna skulle gå upp i flatspin av en mörkhyad lucia. Vad det ingen som tog ansvar för Astrid och förberedde innan? Fick hon stöd av Svt?

Måns Mosesson : Hej Martin, Astrid hade pratat med sina föräldrar innan sändningen om att reaktioner kunde komma, och de upplever att de efteråt också fick bra stöd av SVT.

16:24, 9 February 2014

Plutten: Att journalisterna på SR/SVT utnyttjar en stackars svart flicka för för sina politiska syften är djävligt lågt! När programmet planerades tror jag att ni diskuterat vilka konsekvenser det skulle bli i sociala media. Det är väl självklart att många skulle känna kränkta ( för att använda ett populärt uttryck). En rappare i kyrkan var verkligen grädde på moset. DISKUTERADE NI VERKLIGEN INTE KONSEKVENSERNA AV UPPLÄGGET.

Måns Mosesson : Hej hej Plutten. Det här programmet handlar inte om SVT:s beslut och huruvida det här var en bra sändning eller inte - det handlar om varför en mörkhyad lucia och två rappare väcker sådana reaktioner. Hur SVT resonerade kring sin sändning är en helt annan fråga.

16:27, 9 February 2014

Jelican: Hej Måns! Jag vill bara säga att din serie varit intressant att ta del av. Jag blir uppriktigt skrämd hur lätt det är att skylla på "ja men jag var arg när jag skrev det" och liknande kommentarer. Dina frågor till alla du intervjuat har gett en god bild av hur lätt det är att göra sin sanning till fakta. Dina program har väckt mängder med tankar hos mig, och jag hoppas att du gör fler program i ämnet. Bra jobbat!!

Måns Mosesson : Kul att höra Jelican, tusen tack!

16:29, 9 February 2014

Otacksamma Föräldern: Riktigt bra avslutning på en viktig dokumentärserie. Jag gillar att du direkt tydligt och klart ifrågasatte hur dessa skåprasister uttrycker sig när de gaddar ihop sig. Jag är däremot inte imponerad av Kjells senkomna ursäkt eftersom han fortfarande tycker på samma sätt om Svenskar som inte är fullvärdiga människor i hans ögon. Det skaver litet att han porträtteras så ingående, när det bara är tonåriga Astrid och hennes rappande medmusiker som framställs som "offer". Lucia är en riksangelägenhet, inte endast ett event för några dinosaurier på Avpixlat. Varför saknades de som reagerat med glädje i princip helt? Avpixlats omodererade hatmånglande drabbar långt fler än de som kom till tals i programmet. För att få en uppfattning om ursäkten var relevant eller inte borde några fler röster ur den nutida Sverige fått möjlighet att träda fram. Vi är många som blev väldigt glada över att vi idag kommit såpass långt att Astrid ens blivit tillfrågad. Det handlar inte kvotering eller ett politiskt ställningstagande, det är vi som får en möjlighet att se oss själva med fräscha ögon istället för att Luciafirandet ser ut som det gjorde på 1800-talet. Hoppas att det blir en god tradition. Det var verkligen modigt av rapparen att göra det här. Han skall ha all cred för sin insats. Kom ihåg att Lucia kom från södra Italien, inte från Gnosjö. /Otacksamma Föräldern

Robert Barkman : Hej Otacksamma Föräldern,
Tack för att du lyssnade och hör av dig.
Vi ser inte Astrid som något "offer". Långt därifrån. Hon, och dom runt omkring henne, tog mycket illa vid sig. Men nu tycker hon att det är viktigt att prata om det här. Och sen handlar programmet också om två personer som skrev på Avpixlat och som uttryckte sig hårt om Luciasändningen. Och just att så många reaktioner på Avpixlat var riktigt grova tyckte vi var viktigt att ta upp och berätta om.
Hälsningar,
Robert Barkman, producent

16:29, 9 February 2014

Jan Gustavsson: Tack för ett mycket bra program i ett mycket svårt ämne! Ni har visat mod och omdöme!!! Vi vill ha mera!!!!!!!!!!!!!! Hälsn från En alldeles vanlig P1-lyssnare som aldrig tidigare chattat och svårligen kommer att göra det igen!!!!

Måns Mosesson : Hej Jan, vad kul att höra! Roligt att du hittade till chatten också!

16:30, 9 February 2014

Lene: Hej! Tack för ett bra program. Man får bara hoppas att det väckte några själar ur den främlingsfientliga slummern. Jag tycker det var en fin ursäkt som Kjell gav, även om det varit bättre om han tänkt före publicering. Men har du någon uppfattning om han påverkats i sin syn på andra människor på riktigt?

Måns Mosesson : Jag vågar inte svara för honom. Helt klart är att han uppriktigt ville be om ursäkt till Astrid för just den här kommentaren.

16:32, 9 February 2014

Elin: Tack för en bra dokumentär-serie! Många efterfrågar den "vanliga" SD-väljaren, och jag håller med om att det vore intressant att försöka förstå hur en vanlig, tänkande person kan rösta på en främlingsfientligt parti som inte gör annat än tabbar sig. Men jag förstår att det inte skulle vara lätt att göra ett spännande reportage på, precis som det inte är lätt att göra ett reportage om den "vanliga" kristdemokraten eller socialdemokraten. Jag hoppas i alla fall få höra mer av dig, Måns!

Måns Mosesson : Hej Elin! Jag har under arbets gång varit i kontakt med ett flertal mycket väletablerade, akademiskt utbildade personer som röstar på SD. Tyvärr har ingen av dem i slutändan velat ställa upp i något av programmen.

16:34, 9 February 2014

Christoffer Malm, moderator: Tack för alla intressanta frågor! Nu är det ungefär en halvtimme kvar på chatten, så fortsätt gärna ställa frågor om dagens dokumentär Svart lucia!

16:35, 9 February 2014

Hulda: Tydligt att kvinnan som skrev på avpixlat om rapparna drabbats av ett hårt och orättvist öde, vilket givetvis inte beror på invandring/invandrare. * Varför misslyckas de politiska vänsterkrafterna att fånga upp många människor i hennes situation? *Tror du att situationen för henne och andra som drabbats på liknande vis skulle förändras om Sd till äventyrs skulle få egen majoritet; och i så fall hur?

Måns Mosesson : Oj, svåra och stora frågor, som jag tror att en statsvetare är bättre rustad att svåra på än jag. Men visst är det så att Ann-Katrin har ett på många sätt tuff situation nu - det var därför det kändes viktigt att prata med henne, för att om möjligt förstå hennes frustration bakom kommentaren lite bättre.

16:37, 9 February 2014

Sune: Hej! Har inte hört programmet, hittade chatten nu. Det som störde mig var den Rappare som deltog i Luciamorgonen. Det verkar som alla våra traditioner ska fördärvas. Undrar med fasa vad som framtida SVT Luciamorgon innebär...

Måns Mosesson : Hej Sune, Ann-Katrin som är med i programmet uttrycker liknande tankar. Lyssna gärna!

16:39, 9 February 2014

Tusca: Tyvärr, mitt intryck: fullkomligt inkonklusivt "pladder" om de ständiga anklagelserna för "rasism" hos helt vanliga svenskar som bara älskar och vill ha kvar sina traditioner. Och varför DENNA NU UR-GAMLA händelse? Hur kunde SR släppa fram ett så dödströskat och inaktuellt tema som denna "svarta" Lucia ? För övr. henne minns JAG neutralt men rapparen i Uppsala-domen , VANSINNE!

Robert Barkman : Hej Tusca!
Vi berättar om en händelse som skapade väldigt mycket reaktioner. Och det är först nu, ett drygt år senare, som Astrid vill berätta om hatet som riktade sig mot henne. Det är oerhört viktigt att berätta hur hon och Alex upplevde det. För vår del känns temat inte inaktuellt, tvärtom tycker vi det är väldigt relevant.
Tack för att lyssnar och frågar,
Robert Barkman, producent

16:41, 9 February 2014

Otacksamma Föräldern: Kan Måns svara på varför inga glada röster hördes om Astrid och Rapparnas insatser? Bra att ni visar Avpixlat för vad det är: En inbördes klubb för bekräftelse av en inskränkt världsbild. Eller skulle det ha "tippat" programmet eftersom de fega SD väljarna inte törs ställa upp? Vi som vill slippa hatet kan ju numera knappt yttra oss på olika närforum utan att hatet och okvädningsorden haglar över oss. Men när en journalist vill tala med dem, då dryper de!

Måns Mosesson : Hej! Här finns ju två SD-väljare som har ställt upp för intervju. Vi ville fokusera på de negativa reaktionerna för att det är de som sårar och ofta har rasistiska förtecken, just därför känns de för oss viktiga att lyfta fram. I varje berättelse måste man göra den typen av val.

16:44, 9 February 2014

J: Tack för en intressant programserie. Sista programmet var hjärtskärande. Ledaren för kören fick berätta hur hon tänkte angående reaktionerna efteråt och hur det påverkat Astrid. Hade varit intressant med ett liknande samtal med SVTs produktionsansvarige också tycker jag för att höra hur de tänkte kring uppståndelsen och om de väntat sig så starka reaktioner.

Måns Mosesson : Hej J! Absolut, det hade också varit ett intressant program - men ett helt annat. Den här dokumentären fokuserar på reaktionerna på sändningen, inte förarbetet bakom den.

16:46, 9 February 2014

Eva: Var rädda om er ni som gjort serien. Ni behövs.

Måns Mosesson : Tack Eva, det ska vi!

16:47, 9 February 2014

Siegfrid: Du har i dina tre program konsekvent plockat ut de mest aparta nätkommenterare som du sedan presenterat som representativa för Sd:s väljare. Hur seriöst är det egentligen?

Robert Barkman : Hej Siegfrid,
Vi gör inte anspråk på att göra en kartläggning av alla SD-väljare. "Rädda Sverige" är tre historier om olika väljare som vi tycker det var väldigt intressant att berätta om. Vi tycker att det har saknats den här typen av berättelser om SDs väljare, en grupp som det pratas mycket om men väldigt sällan med.
Tack för frågan.

16:48, 9 February 2014

Caramia: Hej! Så bra att de hatiska kommentarerna inte får stå oemotsagda utan ifrågasätts här. Håller för övrigt med Martins kommentarer tidigare i chatten.. Den här uppföljningen med reportaget klarspråk och relevanta frågor till de två "hatarna" som Emerich Roth skulle ha sagt, var utmärkt! Man inser att kunskap, respekt och tolerans varierar bland människorna i vår land. Och det är en prövning att också bemöta "hatarna" med respekt!

16:51, 9 February 2014

Eva: Hej Måns! Ditt program gav mig verkligen blandade känslor. Det var mycket av den i media så vanliga indignationen över rasister, men även en liten, liten ansats till att fråga varför. Tyvärr så är det sällan media ställer den frågan. Varför görs det inte mer reportage om orsakerna till rasism? Jag tror inte man har de åsikterna för att man är ond eller någon idiot. Det finns andra skäl. Vi lever i ett samhälle med ökade skillnader mellan människor. Det finns många svenskar utan invandrarbakgrund som arbetat hårt men ändå lever på mycket dåliga villkor, med dålig ekonomi, ohälsa och otrygghet. Dessa människor kommer aldrig fram i media på ett seriöst sätt. Måste säga att jag ofta blir störd av att journalister hanterar den här frågan så ytligt och oreflekterat. Genom att inte lyssna på de här människorna, vad de verkligen menar, riskerar vi att skapa ännu större motsättningar i samhället. Och det vill väl ingen ha! Att ett luciatåg väckte så mycket känslor är väl inte så konstigt. Dels finns det många människor som aldrig vill ändra en tradition och dels minns jag hur omöjligt det var i min barndom att bli lucia om man var kortväxt och brunhårig - man var "tvungen" att vara lång och blond.

Måns Mosesson : Hej Eva! Det där är ju själva grundtanken med serien - att faktiskt möta några av dem som planerar att rösta på SD, och förhoppningsvis få syn på några av orsakerna till det. Det låter som att du ändå tycker att vi beskriver personerna vi träffar på ett respektfullt och seriöst sätt, vilket jag i så fall tackar för! Kul att du lyssnade!

16:57, 9 February 2014

Måns Mosesson : Hej allihopa! Tack för alla frågorna, spännande att höra vad ni tänker och tycker! Nu är serien Rädda Sverige slut, men diskussionen fortsätter. Tusen tack för att ni lyssnade! hälsar Måns

17:02, 9 February 2014

Christoffer Malm, moderator: Och med Måns hälsning avslutar vi den här tredje och sista chatten efter dokumentärredaktionens serie Rädda Sverige. Tack för era frågor! Chatten kommer finnas att läsa även i efterväg på P1 Dokumentärs hemsida.

17:03, 9 February 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".