1 av 4
Lotta Lestander håller om kollegan och vännen Jenny Ramqvist. Foto: Eva Elke.
2 av 4
Arjeplogar'n. Foto: Eva Elke.
3 av 4
Lotta Lestander hemma. Foto: Eva Elke.
4 av 4
Lotta Lestanders hem i Ånge. Foto: Eva Elke
OM EN LITEN TIDNING OCH MODET ATT BRYTA UPP

Lotta på Arjeplogar'n

Fyrbarnsmamman Lotta Lestander ville slippa stressen och statusjakten i Luleå. Familjen sålde den nya villan och flyttade till hennes barndomshem utanför Arjeplog i Lappland.

Efter två månader i nybyggda äppelgröna villan i nya fina villaområdet i Luleå, började den kännas som ett fängelse för Lotta. Men livet på landet var inte alltid så enkelt och även det stressigt ibland. Så i stället för att pendla fem mil enkel väg till olika lärarvikariat i grannbyarna, köpte Lotta gratistidningen Arjeplogar'n tillsammans med sin bästa vän Jenny Rankvist. Den lilla tidningsredaktionen med den stora gula soffan har blivit en samlingspunkt i Arjeplog. Utan tidigare erfarenhet av att göra tidning blev första tiden som egna företagare svajig, innan rollerna som reporter och formgivare satt sig för Lotta och Jenny.

 

Eva Elke arbetar på lokala nyhetsredaktionen i P4 Norrbotten, som reporter och nyhetspresentatör. Hon har också erfarenhet från  bland annat Boktornet, Vid dagens slut, Sommar och Vetenskapsradion Klotet i P1. I många år var Eva ständig producent och inhoppande programledare för Karlavagnen i P4, hon har också gjort barnradioteater och många musikprogram i P3. "Lotta på Arjepolgar'n är Evas första radiodokumentär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".