Eva Elke: "Det här är bakgrunden till min dokumentär om Lotta på Arjeplogar’n"

För mig var det självklart att göra en dokumentär om en av de kvinnor som väljer att bo i glesbygden långt upp i norra Sverige. Det är tyst i medierna om de kvinnornas liv och den sporadiska uppmärksamheten får hellre männen som blivit kvar; ungkarlarna, gruvarbetarna, renskötarna och jägarna.

Men det finns ju kvinnor som väljer att bo i inlandet, och inte alls vill flytta till stan.

Den oktoberdag som jag av en ren slump snubblade in på den superlokala gratistidningen Arjeplogar’ns hemtrevliga lilla redaktion, blev valet av huvudperson enkelt.

Jag blev nyfiken när jag fick veta att Lotta och hennes stora familj hade sålt nya fina villan i Luleå för att flytta tillbaka till hennes lilla barndomshem i en by där alla 17 bybor är släkt. Och när jag förstod att hon och bästa vännen Jenny mot alla odds bildat aktiebolag och köpt en tidning, var beslutet taget.

Dokumentären skulle handla om Lotta och hennes mod att bryta upp.

Så i svarta tysta december följde jag med Lotta under några långa och hektiska arbetsdagar (och sena kvällar) på redaktionen.

Plumsade efter henne i djupsnön för att mata hönsen hemma i byn och sprang efter de fyra barnen när de svischade iväg på sparkstöttingar.

Tillbaka i februari när tempot i Arjeplog höjts rejält, då det lilla samhället invaderas av biltestare från hela världen. Jag hängde på redaktionen där besökarna avlöste varandra och följde med Lotta ut på reportage.

En lördagsförmiddag med snöstorm jobbade Lotta och Jenny hemma. Jag satt med vid köksbordet under en fikarast, då samtalet kom in på prövningar i livet och nyskilda Lotta släppte fram sina känslor. Jag har också intervjuat henne om de val hon har gjort i livet och vad som fick den tysta, blyga lilla flickan Lotta att växa upp till en modig och självständig småföretagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".