SR-journalister vinnare på Stora journalistpriset

0:42 min

SR-journalisterna Robert Barkman, Daniel Velasco och Mats Nileskär prisades för sitt arbete när Stora journalistpriset delades ut i kväll.

Daniel Velasco och Robert Barkman vann pris för den undersökande dokumentärserien Hästgården, ett samarbete mellan P1 Dokumentär och Ekot.

Reportrarna kände ett stort ansvar att förvalta rösterna från de utsatta personerna på ett bra sätt.

– Det här är inga små händelser i deras liv. Det här är otroligt allvarligt. Det har varit en stor och traumatisk del av deras liv, säger Daniel Velasco.

– Och i och med att det är så allvarliga händelser blir det svårt att jobba med. Det är svårt att få förtroendet att ta emot berättelserna och publicera dem inför en jättestor publik.

Mats Nileskär, programledare för P3 Soul, fick motta Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

– Det är helt fantastiskt att denna blandgengre av journalistik som jag står för har prisats. Det känns fantastiskt, säger han.

I kategorin Årets avslöjande vann Dagens Nyheters Matilda Gustavsson för sin granskning av Kulturprofilen. Och i kategorierna Årets röst och Årets förnyare, vann Expressens David Baas respektive Aftonbladets Jenny Svenberg Bunnel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista