p1 doku
Bröderna har lurade Viktor och andra barn att pedofili är okej. Foto: Polisens förundersökning.

Så satte offren dit pedofilbröderna

2:31 min

Det tog Viktor år att inse att det bröderna utsatt honom och flera andra för var våldtäkter och andra övergrepp.

Viktor, som nu är i 25-årsåldern, gillrade en fälla – ett telefonsamtal, inspelat i smyg.

Det berättar han i en ny P1 Dokumentär.

Efter ett av de större sexualbrottsmålen mot barn i Sverige på senare år berättar nu flera av offren om hur de lurades att tro att de män som förgrep sig på dem var deras vänner – och att det gjorde att de länge lät bli att anmäla. En diskussionstråd på kontroversiella nätforumet Flashback var en av de saker som till slut fick ett av offren att anmäla.

”Hej, jag är vän med två pedofilbröder. Utöver att dom är pedofiler och jag tekniskt sätt blev utnyttjad av dom, så är dom jättefina människor som sprider mycket glädja och kärlek i mitt liv. Vad ska jag göra? Alla seriösa tips och råd är välkomna”

I inlägget på Flashback skriver Viktor om sin vänskap med två bröder som i 15 års tid utsatt barn för våldtäkter. Bröderna, som i dag är i 35-årsåldern, har lurat honom och andra barn att pedofili är okej. 

– Så kom han och sa i dag är det "Pedofilernas dag". Vad är det? frågade jag. Det är dagen då alla pedofiler firar. Firar vadå? frågade jag.

– Ja, att vi är pedofiler!

– Han sa det på ett stolt sätt, ett stort leende, berättar Viktor som var 11 år gammal när övergreppen började. 

Från tidigt 2000-tal har de två bröderna lockat till sig barn, mest unga pojkar, mobbade eller med problem hemma som fått TV-spel, vänskap och egna superhjältar i brödernas tecknade serie. Men vänskapen övergår snart i våldtäkter.

I januari 2017 börjar härvan nystas upp när Viktor skriver anonymt om sin historia på nätforumet Flashback.

Hundratals främlingar engagerar sig och får honom att inse att han och andra blivit manipulerade av bröderna.

– Då förstod jag vad som faktiskt hade hänt, vad bröderna hade gjort mot mig, jag kände mig så lurad, säger Viktor som i dag är i 25-årsåldern.

Viktor riggar en fälla och ringer upp en av bröderna på hans födelsedag – i hemlighet spelar han in samtalet och får brodern att erkänna delar av brotten som sträcker sig över 15 års tid.

– Jag visste att jag skulle kunna få honom att prata, att släppa detaljer. Där och då var det en tryggheten för mig så pass att jag tog mod till mig att anmäla.

När Viktor går till polisen följer snart fler offer efter och bröderna kan gripas.

I hovrätten dömdes de förra året till sju och nio års fängelse för grov våldtäkt av barn och grovt utnyttjande av barn – mot fem målsägande samt grovt barnpornografibrott.

Ett annat av offren, Leo, var 10 år gammal när våldtäkterna mot honom började. Nu har han budskapet att fler ska våga anmäla och slå larm – även om man lurats tro att förövaren är ens vän.

– Även om det är så att du tror att det är dina vänner, du är ett offer det är inget du kan ha gjort fel på något sätt. Bara ta tag i det, det är det bästa du kan göra, säger han. 

Leo och Viktor heter egentligen någonting annat.

P1 Dokumentären ”Hjälp! Mina vänner är pedofiler” släpps som podd i dag, och sänds på söndag klockan 15 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista