1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Skolan i Japan- presenter, mumintroll och hikikomori

P1 kl 14.03 samt 11/2 kl 20.03 och 20/2 kl 00.05

Radioproducenten Ylva Mårtens, besökte Japan kring midsommar 2005. I två program kommer hon berätta om sin resa. Det första reportaget sänds i programmet Barnen den 3 februari kl. 11.03.

Den 4 februari sänder Dokumentärredaktionen ”Skolan i Japan - presenter, mumintroll och hikikomori”. I den japanska skolan tillbringar eleverna mer än 240 dagar om året. Våra svenska skolbarn går i skolan 180 dagar varje år. I japan är sommarlovet mycket kort

I denna personliga reseberättelse kommer lyssnarna att få följa med på skolbesök i flera olika sorters skolor; en kommunal gymnasieskola, en kommunal grundskola, en privat flickskola (se videoklipp) och en friskola för hikikomori-barn, Tokyo Shure. (se videoklipp)

Men vad är en hikikomori?

 
Hikikomori betyder att stänga in sig. I Japan finns det många många tusen barn och ungdomar som vägrar att gå till skolan, som drar sig undan. Barn som stänger in sig i sina rum. Dessa barn har fått det gemsamma namnet hikikomori. De flesta är pojkar. Onosaka Ken är 10 år och går Tokyo Shure. (se bilden)

Han berättar: ” Jag var hikikomori i fyra år. I min förra skola var det elever som förföljde mig och ropade fräcka saker efter mig. En gång la de en rutten tomat i min bänk. Mina föräldrar sa att om jag inte brydde mig om dem som mobbade mig så kanske de skulle sluta. Men det hjälpte inte, så jag blev hikikomori. På eftermiddagarna lekte jag med kompisar som inte mobbade mig. De förstod mig. Några ringde och så kom de hem till mig efter skolan. På dagarna spelade jag tv-spel, kopplade av och läste manga.”

Litteratur:

Blomman och svärdet av Ruth Benedict

Unbeaten tracks in Japan av Isabella Bird

Det osynliga barnet av Tove Jansson
Hela boken ” Det osynliga barnet ” finns att låna på biblioteket.

Musik:

Filmmusik ur ”Barnen som inte fanns”

Piano snowbird

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".