Sveriges Radio stoppat i högerextrem vägspärr på Vikbolandet. Foto: Europa reporter AB

Del 2 - om polisen och extremhögern

Högerextremister blåser polisen

  
Den 27 augusti 2005
samlas 300 högerextremister på en hembygdsgård på Vikbolandet. Huvudattraktionen är politikern Klaus Menzel från det högerextrema tyska partiet NPD, som numrera skaffat sig en vågmästarroll i Sachsens parlament. Tack vare intåget i parlamentet får NPD extra skattemedel på 1,2 miljoner kronor per månad. Delar av pengarna används för att lära ut partiets framgångsrecept till den svenska ultrahögern.

- Jag vill hjälpa pojkarna att ta sig in Riksdagen, säger Klaus Menzel.

Utanför hembygdsgården har en grupp högerextremister spärrat av en allmän väg för att hålla journalister och motdemonstranter borta. Dessförinnan har de lurat bort en större polisstyrka från Sörmland, med uppdrag att bevaka sammankomsten.
  
Efter tyskt mönster har de upprättar en NBZ, nationellt befriad zon. Det är en plats som för kortare eller längre tid helt kontrolleras av extremhögern. Först efter ett par timmar anländer ett 10-tal östgötapoliser till platsen. I polisernas närvaro hetsar Klaus Menzel och sångaren Michael Müller mot judar. Publiken hånskrattar.

- Vi märkte inget sånt, säger ansvariga polisbefälet Christer Wiktorsson.

Trots att poliserna har videokameror i bilarna, så används de inte. Samma dag hittar Sörmlandspolisen en bomb, som först tycks vara utlagd av extremvänstern. Men enligt polisen kan det lika gärna vara högerextrema som ligger bakom bomben. På senhösten 2005 läggs dock förundersökningen om bomben ner. Nyköpingspolisen vill inte lägga ner mer tid på ärendet. Sent omsider börjar östgötapolisen intressera sig för Klaus Menzels yttranden om judar. Talet finns på en Internetsida. Det är dock oklart om det ens blir en förundersökning.

- Svensk polis är bra och rättvis. I Tyskland är polisen mycket hårdare, säger Klaus Menzel som anser att Sverige lämpar sig utmärkt för fler högerextrema sammankomster.
  
P1 lördagen den 25 februari klockan 14.03.
Repris 4 mars kl 20.03 och 13 mars kl 00.05.
 
Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".